Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warzywna.

Sałatka warzywna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1506 Ocena: 20246

Dodano:

Odsłon: 2795

Tradycyjna sałatka warzywna, królowa świąt i różnych imprez :) Zawsze smakuje :)

Składniki

  • ziemniaki 5 szt.(sałatkowe)
  • marchew 2 szt.
  • seler 1 szt.
  • por 1 szt.
  • jajka kurze 6 szt.
  • ogórki kiszone 50 dag
  • puszka groszku zielonego (200 g)
  • majonez swojski
  • musztarda 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • oliwa z pestek winogron 250 ml
  • 2 żółtka jajek
  • 20 ml octu jabłkowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, seler i marchew wymyte, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.

  2. Ugotowane jajka, obrane ze skorupek również kroimy w kostkę.

  3. Ogórki kiszone i por także kroimy w drobną kostkę.

  4. Groszek zielony i kukurydzę wysypujemy na sitko w celu osączenia.Por kroimy w drobne kawałki.

  5. W między czasie robimy majonez.

    składniki:

    2 żółtka z jajek od kur zielononóżek (wesołych)
    1 łyżeczka musztardy
    1 szklanka oleju z pestek winogron
    2 łyżki stołowe soku z cytryny
    25 gram octu jabłkowego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu

    wykonanie:

    Szczyptą soli solimy dwa żółtka i ucieramy dodając po kolei składniki:
    1 łyżkę musztardy, szczyptę pieprzu świeżo mielonego, sok z cytryny, powoli wlewamy olej. Gdy majonez będzie robił się już gęsty dodajemy ocet i ucieramy jeszcze przez chwilę.



  6. Tak przygotowane składniki wsypujemy do większej miski, mieszamy, solimy, pieprzymy i dalej mieszamy. Gdy sałatka jest dobrze doprawiona do smaku, dodajemy wcześniej zrobiony majonez i ponownie mieszamy.

  7. Sałatkę najlepiej jest spożywać po kilku godzinnym przechowaniu w lodówce. Warzywa powinny przejść przyprawami.

  8. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń