Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna sałatka warzywna, królowa świąt i różnych imprez :) Zawsze smakuje :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Składniki
Ziemniaki, seler i marchew wymyte, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.
Ugotowane jajka, obrane ze skorupek również kroimy w kostkę.
Ogórki kiszone i por także kroimy w drobną kostkę.
Groszek zielony i kukurydzę wysypujemy na sitko w celu osączenia.Por kroimy w drobne kawałki.
W między czasie robimy majonez. składniki: 2 żółtka z jajek od kur zielononóżek (wesołych) 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju z pestek winogron 2 łyżki stołowe soku z cytryny 25 gram octu jabłkowego szczypta soli szczypta pieprzu wykonanie: Szczyptą soli solimy dwa żółtka i ucieramy dodając po kolei składniki: 1 łyżkę musztardy, szczyptę pieprzu świeżo mielonego, sok z cytryny, powoli wlewamy olej. Gdy majonez będzie robił się już gęsty dodajemy ocet i ucieramy jeszcze przez chwilę.
Tak przygotowane składniki wsypujemy do większej miski, mieszamy, solimy, pieprzymy i dalej mieszamy. Gdy sałatka jest dobrze doprawiona do smaku, dodajemy wcześniej zrobiony majonez i ponownie mieszamy.
Sałatkę najlepiej jest spożywać po kilku godzinnym przechowaniu w lodówce. Warzywa powinny przejść przyprawami.
Smacznego !!!