Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka Wenus

Sałatka Wenus

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 904

Dodano:

Odsłon: 153

Smaczna i pożywna na różne okazje.

Składniki

  • Kuskus - 1/2 szklanki
  • Filet z kurczaka - 1 szt.
  • Kalarepka - 1 szt.
  • Papryka czerwona - 1/2 szt.
  • Pomidor - 1 szt.
  • Cebulka perłowa konserwowa - 20 szt.
  • Rzodkiewka - 8 szt.
  • Oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • Sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Przyprawa do sałatek
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka Wenus

Przygotowanie

  1. 1/2 szklanki kuskusa zalać gorącą gotowaną wodą do pełnej szklanki, pozostawić do spęcznienia. Włożyć do salaterki.

  2. Filet pokroić w kostkę doprawić przyprawą gyros, usmażyć i wystudzić. Dodać do kuskusa.

  3. Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, skropić 1 łyżeczką soku z cytryny aby nie sczerniała, dodać do salaterki.

  4. Paprykę, rzodkiewkę, pomidora pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w ćwiartki, dodać do pozostałych składników. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

  5. Przygotować sos.Do małego słoiczka wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać musztardę doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do sałatek. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

  6. Porcje sałatki polewamy sosem tuż przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń