Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sztandarowa sałatka grecka, w Turcji serwowana jest podobna, ale — bez fety. W oryginalnej sałatce tzw. greckiej nie ma sałaty, a krojenie i mieszanie fety z pozostałymi składnikami zbrodnią, główną przyprawą jest nic innego, jak oregano.
Składniki
Ogórki, pomidory kroimy i mieszamy — Grecy nie obierają do sałatki ani pomidorów, ani ogórków, ale te polskie naszpikowane chemią zdecydowanie trzeba. Dodajemy do tego pokrojoną w ósemki cebule, szczyptę oregano i całość skrapiamy oliwą, mieszamy — ale lekko, na wierzch kładziemy kawałki fety — nie mieszamy. Fetę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano. I — gotowe.
Uwaga praktyczna: fetę moczymy w mleku — i tam też ją trzymamy, to znaczy, że nie musimy zużyć całego kawałka fety, co nam zostanie — zostawiamy „zatopione” w mleku. Ser zmienia wówczas nieco smak i znacznie dłużej utrzymuje świeżość.