Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsza sałatka wielkanocna to taka z dużą ilością jajek na twardo, warzyw i ryby. Oczywiście w każdym domu są inne sprawdzone przepisy, które uwzględniają gusta domowników i ulubione produkty, takie jak:
Może być to sałatka warstwowa, zwykła sałatka jarzynowa lub inne ich wariacje. Jeśli jednak szukasz całkiem nowej sałatki na Wielkanoc, koniecznie musisz spróbować tej z przepisu. Klasyczne połączenie jajek na twardo, tuńczyka i warzyw zachwyci wszystkich domowników i będzie stanowić wyjątkowy dodatek do uroczystego, wielkanocnego śniadania. Postaw ją tuż obok pasztetu wielkanocnego czy innych smakołyków.
Przygotowanie sałatki wielkanocnej z jajkiem jest niezwykle proste i szybkie. Poradzą sobie z tym nawet osoby bez dużej wiedzy kulinarnej. Jedyną trudnością jest przygotowanie samych składników, by były dobrze odsączone z zalewy lub ugotowane w sposób al dente - dzięki temu wszystkie produkty będzie można smakować oddzielnie lub razem, a ich zwarta konsystencja będzie dodatkowym atutem.
Od zawsze śniadanie wielkanocne kojarzy się nam z jajkami i rybą. Nie inaczej powinno być w przypadku sałatki wielkanocnej. Użycie tuńczyka z puszki jest nie tylko wygodne, ale również pozwala wzbogacić smak dania. Składnik ten jest łagodny, o ciekawej konsystencji, pozwalający na niemal dowolne doprawienie - solą, pieprzem, papryką, chili czy imbirem. Świetnie pasuje z majonezem, żółtym serem czy sosem chrzanowym. Pomidory i fasola odświeżają całe to danie, wprowadzając nutę słodyczy.
Jak każde danie tego typu, także sałatka na Wielkanoc musi zawierać odpowiednio doprawiony, aromatyczny sos, który połączy wszystkie składniki. Dobrym sposobem jest wzbogacenie smaku majonezu czosnkiem lub - nic nie stoi na przeszkodzie - chrzanem. Dzięki temu potrawa nabierze charakterystycznego aromatu, lekkiej ostrości i wyrazistości, która przełamie smak jajek na twardo. Najlepiej użyć świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę, ale jeśli akurat go nie masz, użyj czosnku granulowanego. Pamiętaj tylko o bardzo dokładnym rozprowadzeniu go w majonezie. Pyszny sos wielkanocny powinien pozostawać w pamięci na długo po zakończeniu celebrowania Świąt Wielkiej Nocy.
Najlepsza sałatka wielkanocna to taka, którą można też modyfikować w zależności od produktów w lodówce czy własnych upodobań smakowych. Do tuńczyka, jajek i żółtego sera dobrze pasuje seler konserwowy, groszek z puszki czy sos chrzanowy. Jeśli nie masz tuńczyka, możesz użyć też innej ryby - sałatka z ziemniakami i łososiem zaprezentuje się równie pysznie i elegancko.
Serwowanie sałatek na Wielkanoc ma jeszcze jedną, bardzo istotną zaletę. W przeciwieństwie do ciast, pasztetów czy kiełbas, są one niezwykle szybkie do przygotowania. Korzystając z zaledwie kilku składników, można przyrządzić kilka różnych dań, zmieniając rodzaj użytych ziół i przypraw, sos czy nawet sposób krojenia poszczególnych składników.
Dużą zaletą tej propozycji jest prostota przygotowania. Nie jest to skomplikowana sałatka wielkanocna warstwowa, którą trzeba żmudnie układać w salaterce. Wystarczy składniki sałatki połączyć i przenieść do miseczki. Niemniej jednak sposób jej zaserwowania i atrakcyjność wizualna jest równie ważna. Wystarczy część produktów odłożyć na późniejszą dekorację i stworzyć piękne, kolorowe jajko wielkanocne. Może być to kurczaczek, jak w zaprezentowanym przepisie, ale pomysł może być kompletnie inny. Wszystko zależy od twojej wyobraźni. To też dobra okazja, by pozwolić dzieciom aktywnie uczestniczyć w przygotowaniu wielkanocnego śniadania - niech samodzielnie ozdobią to danie. Przygotuj w tym celu:
Pozytywnie się zaskoczysz, jak przygotowania pysznych sałatek mogą pochłonąć twoje dzieci.
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 73
Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
Odsłon: 64
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 73
Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
Odsłon: 64
Składniki
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj go z majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
Jajka ugotuj na twardo. Jedno odłóż do późniejszej dekoracji. Pozostałe zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pomidory pokrój w bardzo drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru soku. Ziemniaki pokrój w kostkę. Wymieszaj razem z fasolą, tuńczykiem, jajkami, pomidorami i majonezem. Przełóż sałatkę do foremki w kształcie jajka lub okręgu.
Żółty ser zetrzyj na tarce i dokładnie posyp nim sałatkę ze wszystkich stron. Na serze rozsmaruj cienką warstwę majonezu. Posyp startym białkiem z odłożonego wcześniej jajka.
Na ostatniej warstwie narysuj kształt kurczaka. Bardzo dokładnie obsyp go rozkruszonym żółtkiem z odłożonego jajka. Możesz użyć foremki o odpowiednim kształcie.
Marchewkę ugotuj, ostudź i pokrój na plasterki. Wytnij z nich dziób kurczaka i skrzydło, a także gwiazdki i kwiatki do dodatkowej dekoracji. Z ziarenka pieprzu zrób oko. Udekoruj całość według uznania, kończąc artystycznym rozłożeniem natki pietruszki.