Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poza klasycznymi daniami świątecznymi, takimi jak żurek, faszerowane jajka lub pasztety, warto zadbać, by na wielkanocnym stole pojawiło się również kilka prostszych przekąsek. W tej roli idealnie wręcz sprawdzi się prosta, ale za to bardzo smaczna sałatka wielkanocna z poniższego przepisu. Do jej zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku składników, które najpewniej już znajdują się w twojej kuchni. Co bardzo ważne, można przygotować ją nawet na ostatnią chwilę, gdyż nie musi leżakować w lodówce, aby smaki się połączyły. Twoja sałatka wielkanocna może również stać się ozdobą świątecznego stołu. Wystarczy jedynie, że podasz ją w proponowanej przez nas formie - uformowaną na kształt wielkanocnego jajka, z efektowną dekoracją w kształcie kurczaka na wierzchu. Zachwyty gości gwarantowane.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 298
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21800
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 298
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21800
Składniki
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj go z majonezem. Dopraw solą i pieprzem
Jajka ugotuj na twardo. Jedno odłóż do późniejszej dekoracji. Pozostałe zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pomidory pokrój w bardzo drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru soku. Ziemniaki pokrój w kostkę. Wymieszaj razem z fasolą, tuńczykiem, jajkami, pomidorami i majonezem. Przełóż sałatkę do foremki w kształcie jajka lub okręgu.
Żółty ser zetrzyj na tarce i dokładnie posyp nim sałatkę ze wszystkich stron. Na serze rozsmaruj cienką warstwę majonezu. Posyp startym białkiem z odłożonego wcześniej jajka.
Na ostatniej warstwie narysuj kształt kurczaka. Bardzo dokładnie obsyp go rozkruszonym żółtkiem z odłożonego jajka. Możesz użyć foremki o odpowiednim kształcie.
Marchewkę ugotuj, ostudź i pokrój na plasterki. Wytnij z nich dziób kurczaka i skrzydło, a także gwiazdki i kwiatki do dodatkowej dekoracji. Z ziarenka pieprzu zrób oko. Udekoruj całość według uznania, kończąc artystycznym rozłożeniem natki pietruszki.