Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma chyba prostszego dania niż ta efektowna sałatka wielkanocna z rzeżuchą. Wystarczy kilka składników i parę minut, by stworzyć wyjątkową propozycję na świąteczny stół. Jej siła tkwi w prostocie: jajka zatopione w kremowym sosie majonezowym z dodatkiem chrupiącego pora i oczywiście symbolu wiosny – rzeżuchy. Ta sałatka daje także niewiarygodne pole do popisu przy tworzeniu dekoracji. Nie ważne, ile ich zrobisz – każda będzie wyjątkowa.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 1343
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1684
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 1343
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1684
Składniki
Z porów odetnij białą część i pokrój je w paseczki na skos, o długości ok. 2-3 cm. Garść efektowniej uciętych kawałków odłóż na bok.
Rzeżuchę dobrze opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Kilka gałązek odłóż na bok. Do salaterki włóż pokrojonego pora i rzeżuchę, krótko przesypując je w dłoniach, celem wymieszania.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, chrzan, jogurt i przyprawy. Sos połóż równą warstwą na warzywach. Nie mieszaj.
Jajka pokrój wzdłuż, w ćwiartki. Rozmieść je na sosie w różnych odstępach od siebie, częściowo zanurzone, a częściowo wystające. Podobnie zrób z odłożonymi wcześniej kawałkami pora. Postaraj się, by dekoracja sałatki wielkanocnej z rzeżuchy była jak najbardziej przestrzenna. Całość posyp kilkoma gałązkami rzeżuchy.
Jajka ugotuj na twardo przez ok. 5 minut tak, by zachować kremowość żółtek. Zalej je od razu zimną wodą i obierz ze skorupek.