Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Witaminka to – jak nie trudno się domyślić – danie pełne korzystnych dla zdrowia składników. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów, flawonoidów, błonnika i innych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na tym jednak nie koniec zalet tej sałatki, którą można podać jako dodatek do obiadu lub zjeść solo, nawet bez pieczywa. Witaminka jest lekka, a przy tym sycąca i po prostu pyszna!
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1712
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8255
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 704
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252466
Polecam.
Odsłon: 1359
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1712
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8255
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 704
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252466
Polecam.
Odsłon: 1359
Składniki
Ugoruj ziarna amarantusa w niewielkiej ilości (około 150 ml) lekko osolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut – aż cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna i amarantus stanie się miękki. Ostudź.
Poszatkuj drobno czerwoną kapustę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Od razu skrop ją częścią soku z cytryny. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Z ogórka usuń gniazdo nasienne i pokrój go w cienkie słupki. Odcedź kukurydzę z zalewy i opłucz na sitku. Jeśli nie masz do dyspozycji świeżych kiełków, lecz konserwowe, także odcedź je z zalewy. Połącz wszystkie składniki z amarantusem i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj olej z resztą cytryny, miodem i musztardą. Powstały dressing dodaj do sałatki na chwilę przed podaniem. Wówczas także dopraw ją do smaku solą i pieprzem.