Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Witaminka to – jak nie trudno się domyślić – danie pełne korzystnych dla zdrowia składników. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów, flawonoidów, błonnika i innych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na tym jednak nie koniec zalet tej sałatki, którą można podać jako dodatek do obiadu lub zjeść solo, nawet bez pieczywa. Witaminka jest lekka, a przy tym sycąca i po prostu pyszna!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113067
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113067
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Składniki
Ugoruj ziarna amarantusa w niewielkiej ilości (około 150 ml) lekko osolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut – aż cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna i amarantus stanie się miękki. Ostudź.
Poszatkuj drobno czerwoną kapustę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Od razu skrop ją częścią soku z cytryny. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Z ogórka usuń gniazdo nasienne i pokrój go w cienkie słupki. Odcedź kukurydzę z zalewy i opłucz na sitku. Jeśli nie masz do dyspozycji świeżych kiełków, lecz konserwowe, także odcedź je z zalewy. Połącz wszystkie składniki z amarantusem i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj olej z resztą cytryny, miodem i musztardą. Powstały dressing dodaj do sałatki na chwilę przed podaniem. Wówczas także dopraw ją do smaku solą i pieprzem.