Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, kolorowa i pożywna sałatka z awokado, mozzarellą i szynką parmeńską otulona miodowym sosem winegret. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek do pracy lub szkoły, który możemy zapakować do lunch boxa.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1309
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24898
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1309
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24898
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Składniki
Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w półplasterki*. Na talerzach układamy mix młodych listków, kulki mozzarelli, pokrojone pomidory, plastry awokado oraz szynkę parmeńską. * Jeśli zamierzamy przygotować sałatkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, to skropmy obrane awokado sokiem z cytryny lub limonki, aby zapobiec jego ściemnieniu.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę i posypujemy ją kiełkami lucerny. Sałatkę serwujemy ze świeżym pieczywem.
Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.