Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, kolorowa i pożywna sałatka z awokado, mozzarellą i szynką parmeńską otulona miodowym sosem winegret. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek do pracy lub szkoły, który możemy zapakować do lunch boxa.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35975
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1300
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1790
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35975
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1300
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1790
        
        
                Składniki
Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w półplasterki*. Na talerzach układamy mix młodych listków, kulki mozzarelli, pokrojone pomidory, plastry awokado oraz szynkę parmeńską. * Jeśli zamierzamy przygotować sałatkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, to skropmy obrane awokado sokiem z cytryny lub limonki, aby zapobiec jego ściemnieniu.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę i posypujemy ją kiełkami lucerny. Sałatkę serwujemy ze świeżym pieczywem.
Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.