Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, kolorowa i pożywna sałatka z awokado, mozzarellą i szynką parmeńską otulona miodowym sosem winegret. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek do pracy lub szkoły, który możemy zapakować do lunch boxa.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11589
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 71
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8014
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155093
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1110
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11589
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 71
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8014
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155093
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1110
Składniki
Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w półplasterki*. Na talerzach układamy mix młodych listków, kulki mozzarelli, pokrojone pomidory, plastry awokado oraz szynkę parmeńską. * Jeśli zamierzamy przygotować sałatkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, to skropmy obrane awokado sokiem z cytryny lub limonki, aby zapobiec jego ściemnieniu.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę i posypujemy ją kiełkami lucerny. Sałatkę serwujemy ze świeżym pieczywem.
Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.