Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, kolorowa i pożywna sałatka z awokado, mozzarellą i szynką parmeńską otulona miodowym sosem winegret. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek do pracy lub szkoły, który możemy zapakować do lunch boxa.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 63
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 26
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 63
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 26
Składniki
Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w półplasterki*. Na talerzach układamy mix młodych listków, kulki mozzarelli, pokrojone pomidory, plastry awokado oraz szynkę parmeńską. * Jeśli zamierzamy przygotować sałatkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, to skropmy obrane awokado sokiem z cytryny lub limonki, aby zapobiec jego ściemnieniu.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę i posypujemy ją kiełkami lucerny. Sałatkę serwujemy ze świeżym pieczywem.
Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.