Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto przepyszna sałatka z bakłażanów i pieczarek w majonezie, którą zrobiłam po obejrzeniu pewnego filmu na YouTube (link znajdziesz na blogu). W założeniu autorki jest to sałatka do słoika na zimę, ale my wyjadaliśmy ją już zaraz po wymieszaniu. Bo to jest tak smaczna sałatka, że trudno było oprzeć się spontanicznemu wyjadaniu. W rezultacie – zamiast trzech półlitrowych słoików zaprawiłam dwa i jeden znacznie mniejszy. Bo reszta bakłażana z pieczarkami znalazła się w naszych żołądkach
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 993
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 67
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1127
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 180
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 993
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 67
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1127
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 180
Składniki
Bakłażany umyj, obetnij oba końce i pokrój najpierw w plastry, a potem w kostkę o boku około 1,5-2 cm. Ja, idąc za przykładem autorki, nie obierałam ich ze skórki, ale osoby o wrażliwych żołądkach powinny to zrobić. Skórka nie jest tu potrzebna.
W dużym garnku zagotuj co najmniej 2 litry wody, do wrzątku wsyp sól (1 łyżkę stołową na każdy litr wody). Poczekaj chwilkę, aż sól się rozpuści i dodaj do garnka kosteczki bakłażana (zapewne nie wszystkie zmieszczą się od razu, ale to nic, można je obgotować na raty). Przykryj garnek i szybko doprowadź zawartość do ponownego zawrzenia i od tej chwili gotuj bez przykrycia przez 2 minuty.
Łyżką cedzakową wyjmij bakłażany na durszlak i powtórz wszystkie czynności z resztą kostek (to znaczy je też obgotuj przez 2 minuty i odcedź).
Pieczarki pokrój w plasterki, cebule w ćwierćplasterki.
Na dużej patelni rozgrzej 30 ml oleju i smaż na nim pieczarki do momentu odparowania soku i osiągnięcia lekko złotej barwy, około 10 minut. Przełóż pieczarki do dużej miski.
Na patelni rozgrzej kolejne 30 ml oleju i smaż na dużym ogniu połowę odcedzonych kostek bakłażana, również na lekko złoto (około 5 minut). Przełóż do miski z pieczarkami, a na kolejnych 30 mililitrach oleju obsmaż resztę bakłażana.
Na reszcie oleju podsmaż na lekko złoto cebulę i ją również przełóż do miski. Dodaj jeszcze przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli oraz ocet. Wymieszaj, zostaw na chwilę do przestudzenia. Na koniec dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
Możesz od razu przekładać sałatkę do słoików i pasteryzować albo zostawić na noc “do przegryzienia”. I następnego dnia podać na stół, a resztę przełożyć do słoików i pasteryzować.
Napełniając słoiki zadbaj o to, by w środku nie zostały pęcherzyki powietrza. Z podanej porcji uzyskasz 3 półlitrowe słoiki i cosik na spróbowanie.
Takie półlitrowe słoiki należy pasteryzować w kąpieli wodnej przez 20 minut, po czym wyjąć, dokręcić nakrętki i wystudzić na blacie. Jak wspomniałam na początku – nie wiem, jak ta sałatka będzie smakować po dłuższym przechowywaniu w słoikach, więc zrobiłam tylko 3 szkiełka. Ale na świeżo smakuje fenomenalnie! Jest idealna na wykwintną kolację i uświetni każdą imprezę. Na pewno będę ją przyrządzać od czasu do czasu, tylko tuż przed podaniem posypię jakąś zieleniną. Na przykład natką pietruszki, w środku zimy – mrożoną.