Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z batatem to pyszny dodatek do wszystkiego rodzaju dań głównych, ale też sprawdzi się jako samodzielna przekąska imprezowa czy przystawka.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3734
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2063
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5495
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5524
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3734
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2063
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5495
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5524
Składniki
Bataty dobrze umyj pokrój w niewielką kostkę o boku 1 cm. Umieść je w dużej misce i wymieszaj z oliwą oraz solą.
Wyłóż słodkie ziemniaki na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 30 minut lub do ładnego zezłocenia. W trakcie pieczenia, raz je przewróć.
Wyjmij ziemniaki z piekarnika i pozwól im ostygnąć.
Szpinak porwij w rękach i włóż do miski sałatkowej. Następnie rozłóż równomiernie kostki ziemniaków.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i kostkę, a pomidory w niewielką kostkę. Odsącz je delikatnie z nadmiaru płynu. Połóż składniki na górze sałatki.
Awokado obierz ze skórki i także drobno posiekaj. Połóż je na pomidorach.
Przygotuj dressing cytrynowy.
W miseczce wymieszaj ze sobą ocet z sokiem jabłkowym. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalej równomiernie sałatkę.
Przygotuj dressing ziołowy.
Wszystkie składniki dressingu umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na gładką masę. Przygotowany sos rozłóż łyżeczką na szczycie sałatki z batatem.
Danie wstaw do lodówki lub podawaj od razu po przygotowaniu. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.