Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z batatem to pyszny dodatek do wszystkiego rodzaju dań głównych, ale też sprawdzi się jako samodzielna przekąska imprezowa czy przystawka.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4798
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418723
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4798
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418723
Składniki
Bataty dobrze umyj pokrój w niewielką kostkę o boku 1 cm. Umieść je w dużej misce i wymieszaj z oliwą oraz solą.
Wyłóż słodkie ziemniaki na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 30 minut lub do ładnego zezłocenia. W trakcie pieczenia, raz je przewróć.
Wyjmij ziemniaki z piekarnika i pozwól im ostygnąć.
Szpinak porwij w rękach i włóż do miski sałatkowej. Następnie rozłóż równomiernie kostki ziemniaków.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i kostkę, a pomidory w niewielką kostkę. Odsącz je delikatnie z nadmiaru płynu. Połóż składniki na górze sałatki.
Awokado obierz ze skórki i także drobno posiekaj. Połóż je na pomidorach.
Przygotuj dressing cytrynowy.
W miseczce wymieszaj ze sobą ocet z sokiem jabłkowym. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalej równomiernie sałatkę.
Przygotuj dressing ziołowy.
Wszystkie składniki dressingu umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na gładką masę. Przygotowany sos rozłóż łyżeczką na szczycie sałatki z batatem.
Danie wstaw do lodówki lub podawaj od razu po przygotowaniu. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.