Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z batatem to pyszny dodatek do wszystkiego rodzaju dań głównych, ale też sprawdzi się jako samodzielna przekąska imprezowa czy przystawka.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 340
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 770
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 100
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 279
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 340
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 770
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 100
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 279
Składniki
Bataty dobrze umyj pokrój w niewielką kostkę o boku 1 cm. Umieść je w dużej misce i wymieszaj z oliwą oraz solą.
Wyłóż słodkie ziemniaki na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 30 minut lub do ładnego zezłocenia. W trakcie pieczenia, raz je przewróć.
Wyjmij ziemniaki z piekarnika i pozwól im ostygnąć.
Szpinak porwij w rękach i włóż do miski sałatkowej. Następnie rozłóż równomiernie kostki ziemniaków.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i kostkę, a pomidory w niewielką kostkę. Odsącz je delikatnie z nadmiaru płynu. Połóż składniki na górze sałatki.
Awokado obierz ze skórki i także drobno posiekaj. Połóż je na pomidorach.
Przygotuj dressing cytrynowy.
W miseczce wymieszaj ze sobą ocet z sokiem jabłkowym. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalej równomiernie sałatkę.
Przygotuj dressing ziołowy.
Wszystkie składniki dressingu umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na gładką masę. Przygotowany sos rozłóż łyżeczką na szczycie sałatki z batatem.
Danie wstaw do lodówki lub podawaj od razu po przygotowaniu. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.