Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sałatka z rukolą, bekonem , bagietką, pomidorkami cherry , jajkiem w koszulce . Posypana parmezanem , polana sosem winegret.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1212
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457750
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1463
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2280
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 586
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1212
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457750
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1463
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2280
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 586
Składniki
Zaczynamy od przygotowania sosu. Do miseczki dodajemy ocet balsamiczny i oliwę, cukier ,poszatkowaną drobno szalotkę oraz pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy kurkumą, szczyptą chilli, solimy i pieprzymy. Mieszamy i odstawiamy. Boczek kroimy w plastry ,pomidorki na pół, bagietkę kroimy na cienkie kromki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię ( bez tłuszczu) wrzucamy plastry boczku, zmniejszamy temperaturę ,smażymy na średnim ogniu. Mamy cały czas boczek na oku, nie mieszamy ani nie podrzucamy na patelni, tylko kiedy jedna strona jest gotowa, przekładamy boczek na drugą stronę. Usmażony boczek przekładamy na papier i odsączamy. Bagietki skrapiamy oliwą z pomidorów i bazylii , przekładamy na patelnię i opiekamy z dwóch stron. W małym garnuszku zagotowujemy wodę z łyżką octu winnego i odrobiną soli. Mieszając wodę łyżką, tworzymy wir w wodzie i w środek wiru wbijamy jajko (delikatnie nad samym garnuszkiem, nie z dużej wysokości). Dajemy mu 2- 3 minuty i jest gotowe ( żółtko powinno być płynne). Wyjmujemy łyżką cedzakową. Tak samo postępujemy z resztą jajek - wbijamy po kolei.
Na głebokim talerzu układamy rukolę , plastry boczku, pomidorki, kromki bagietki, polewamy całość naszym sosem winegret, posypujemy parmezanem , na górę układamy jajka w koszulkach. Palce lizać ;) Smacznego !