Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sałatka z rukolą, bekonem , bagietką, pomidorkami cherry , jajkiem w koszulce . Posypana parmezanem , polana sosem winegret.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 599
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7019
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244505
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 599
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7019
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244505
Składniki
Zaczynamy od przygotowania sosu. Do miseczki dodajemy ocet balsamiczny i oliwę, cukier ,poszatkowaną drobno szalotkę oraz pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy kurkumą, szczyptą chilli, solimy i pieprzymy. Mieszamy i odstawiamy. Boczek kroimy w plastry ,pomidorki na pół, bagietkę kroimy na cienkie kromki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię ( bez tłuszczu) wrzucamy plastry boczku, zmniejszamy temperaturę ,smażymy na średnim ogniu. Mamy cały czas boczek na oku, nie mieszamy ani nie podrzucamy na patelni, tylko kiedy jedna strona jest gotowa, przekładamy boczek na drugą stronę. Usmażony boczek przekładamy na papier i odsączamy. Bagietki skrapiamy oliwą z pomidorów i bazylii , przekładamy na patelnię i opiekamy z dwóch stron. W małym garnuszku zagotowujemy wodę z łyżką octu winnego i odrobiną soli. Mieszając wodę łyżką, tworzymy wir w wodzie i w środek wiru wbijamy jajko (delikatnie nad samym garnuszkiem, nie z dużej wysokości). Dajemy mu 2- 3 minuty i jest gotowe ( żółtko powinno być płynne). Wyjmujemy łyżką cedzakową. Tak samo postępujemy z resztą jajek - wbijamy po kolei.
Na głebokim talerzu układamy rukolę , plastry boczku, pomidorki, kromki bagietki, polewamy całość naszym sosem winegret, posypujemy parmezanem , na górę układamy jajka w koszulkach. Palce lizać ;) Smacznego !