Coś pysznego dla amatorów brukselki:) Rewelacyjna sałatka z brukselką w roli głównej.Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do dań mięsnych.
Sałatka z brukselką
Składniki
- brukselka 1 kg
- papryka czerwona 2 strąki
- chleb 3 kromki
- ocet jabłkowy 1-2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- czosnek granulowany do smaku
- papryka mielona do smaku
- olej
Składniki
- brukselka 1 kg
- papryka czerwona 2 strąki
- chleb 3 kromki
- ocet jabłkowy 1-2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- czosnek granulowany do smaku
- papryka mielona do smaku
- olej

Etapy przygotowania
Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół,przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym - świeży czosnek mógłby się przypalić w czasie pieczenia i potrawa byłaby gorzka. Brukselkę z olejem i przyprawami dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy 15 min. Kromki chleba kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, oprószamy mieloną papryką /możemy dodać odrobinę chili/, mieszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika, w którym pieczemy brukselkę. Pieczemy razem dalsze 10 min. Do upieczonej brukselki dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ocet jabłkowu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Grzanki z chleba dodajemy tuż przed podaniem sałatki /żeby były chrupkie a nie zmiękły/.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 81

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16425
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 81

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16425


Składniki
- brukselka 1 kg
- papryka czerwona 2 strąki
- chleb 3 kromki
- ocet jabłkowy 1-2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- czosnek granulowany do smaku
- papryka mielona do smaku
- olej
Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół,przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym - świeży czosnek mógłby się przypalić w czasie pieczenia i potrawa byłaby gorzka. Brukselkę z olejem i przyprawami dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy 15 min. Kromki chleba kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, oprószamy mieloną papryką /możemy dodać odrobinę chili/, mieszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika, w którym pieczemy brukselkę. Pieczemy razem dalsze 10 min. Do upieczonej brukselki dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ocet jabłkowu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Grzanki z chleba dodajemy tuż przed podaniem sałatki /żeby były chrupkie a nie zmiękły/.