Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś pysznego dla amatorów brukselki:) Rewelacyjna sałatka z brukselką w roli głównej.Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do dań mięsnych.
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 57
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6793
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 147
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 57
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6793
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 147
Składniki
Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół,przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym - świeży czosnek mógłby się przypalić w czasie pieczenia i potrawa byłaby gorzka. Brukselkę z olejem i przyprawami dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy 15 min. Kromki chleba kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, oprószamy mieloną papryką /możemy dodać odrobinę chili/, mieszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika, w którym pieczemy brukselkę. Pieczemy razem dalsze 10 min. Do upieczonej brukselki dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ocet jabłkowu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Grzanki z chleba dodajemy tuż przed podaniem sałatki /żeby były chrupkie a nie zmiękły/.