Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-03-2024
Polecam to danie, ponieważ posiada pyszny smak i jest bardzo reprezentacyjna.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5778
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5778
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 227
Składniki
Buraki obieramy solimy, pieprzymy i zawijamy w folię aluminiową. Nagrzewamy piekarnik do 220 st C i pieczemy buraki około godziny. Upiec buraki możemy dzień wcześniej i zostawić w folii do wystygnięcia. Na drugi dzień robimy sałatkę. Przygotowane buraki kroimy w kostkę.
Na talerz lub półmisek wykładamy rukolę dbamy o to by była świeża i krucha.
Na rukolę kładziemy pocięte buraki .
Na buraki z rukolą kładziemy pokrojony ser oraz pociętą pomarańczę. Przed położeniem pomarańczy obieramy ją ze skórki grubej i cienkiej białej, ponieważ jest ona gorzka. Posypujemy całość pestkami.
Mieszamy wyciśnięty sok z cytryny dodajemy miód i mieszamy. Odstawiamy sos na godzinę lub dwie by smaki przeniknęły się. Cały sos polewamy na sałatkę bezpośrednio przed podaniem. A teraz to już tylko smacznego.