Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bardzo smaczna sałatka, na talerzu wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej:)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5012
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13543
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5872
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7633
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5012
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13543
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5872
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7633
Składniki
Najpierw trzeba ugotować buraki(najlepiej obrać ze skórki), tak żeby były miękkie- wg uznania, można też upiec w piekarniku. Ostudzone buraki zaczynam kroić w talarki( staram robić się to w miarę cienko). Rozgrzewam patelnię i prażę na niej słonecznik- zerkam na niego, a w międzyczasie płuczę i rwę sałatę lodową/ rukolę. Ser feta kroję w kostkę lub kruszę po prostu w rękach. Przystępuję do zrobienia sosu. Do miski wlewam trochę ostudzonej przegotowanej wody, dodaję łyżkę miodu, trochę suszonej bazylii, szczyptę soli i pieprzu i kilka kropel soku z cytryny. Rozkładam na talerzu pokrojone buraki w talarki. Polewam je przygotowanym sosem. Przykrywam to sałatą/rukolą. Kładę ser feta i słonecznik polewam sosem. Zazwyczaj robię kolejną warstwę tak samo- warstwy wg uznania.