Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bardzo smaczna sałatka, na talerzu wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej:)
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 721
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 157
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 721
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 157
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Składniki
Najpierw trzeba ugotować buraki(najlepiej obrać ze skórki), tak żeby były miękkie- wg uznania, można też upiec w piekarniku. Ostudzone buraki zaczynam kroić w talarki( staram robić się to w miarę cienko). Rozgrzewam patelnię i prażę na niej słonecznik- zerkam na niego, a w międzyczasie płuczę i rwę sałatę lodową/ rukolę. Ser feta kroję w kostkę lub kruszę po prostu w rękach. Przystępuję do zrobienia sosu. Do miski wlewam trochę ostudzonej przegotowanej wody, dodaję łyżkę miodu, trochę suszonej bazylii, szczyptę soli i pieprzu i kilka kropel soku z cytryny. Rozkładam na talerzu pokrojone buraki w talarki. Polewam je przygotowanym sosem. Przykrywam to sałatą/rukolą. Kładę ser feta i słonecznik polewam sosem. Zazwyczaj robię kolejną warstwę tak samo- warstwy wg uznania.