Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z buraków sprawdzi się jako dodatek do codziennego obiadu lub lekka kolacja. Samo przygotowanie sałatki zajmie niewiele czasu, o ile odpowiednio wcześniej ugotujesz buraki. Aby przyspieszyć ten proces, użyj szybkowaru lub zalej buraki i marchewki wrzątkiem, a dla podkręcenia smaku – upiecz warzywa w piekarniku.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4090
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11201
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6439
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5445
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13435
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5202
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4090
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11201
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6439
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5445
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13435
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5202
Składniki
Pracę zacznij od ugotowania buraków i marchewek. Możesz to zrobić nawet dzień wcześniej. Włóż buraki i marchewki do garnka, zalej zimną lub gorącą wodą tak, aby całkowicie przykryć warzywa. Po zagotowaniu wody, gotuj je na średnim ogniu pod przykrywką około 45-70 minut. Sprawdź widelcem, czy warzywa są odpowiednio miękkie. Aby buraki miały ładniejszy kolor, dolej do wody sok z cytryny (1/2 łyżeczki na 1 litr wody). Warzywa odstaw do ostudzenia, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej.
Kapustę drobno poszatkuj, włóż do miski, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij sok i przełóż do drugiej miski. Do kapusty przełóż pokrojone buraki oraz marchewkę. Dopraw warzywa cukrem, pieprzem i solą, wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z olejem i polej nim sałatkę. Dokładnie wymieszaj i podawaj.