Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z buraków sprawdzi się jako dodatek do codziennego obiadu lub lekka kolacja. Samo przygotowanie sałatki zajmie niewiele czasu, o ile odpowiednio wcześniej ugotujesz buraki. Aby przyspieszyć ten proces, użyj szybkowaru lub zalej buraki i marchewki wrzątkiem, a dla podkręcenia smaku – upiecz warzywa w piekarniku.
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 159
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 282
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 55
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 159
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 282
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 55
Składniki
Pracę zacznij od ugotowania buraków i marchewek. Możesz to zrobić nawet dzień wcześniej. Włóż buraki i marchewki do garnka, zalej zimną lub gorącą wodą tak, aby całkowicie przykryć warzywa. Po zagotowaniu wody, gotuj je na średnim ogniu pod przykrywką około 45-70 minut. Sprawdź widelcem, czy warzywa są odpowiednio miękkie. Aby buraki miały ładniejszy kolor, dolej do wody sok z cytryny (1/2 łyżeczki na 1 litr wody). Warzywa odstaw do ostudzenia, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej.
Kapustę drobno poszatkuj, włóż do miski, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij sok i przełóż do drugiej miski. Do kapusty przełóż pokrojone buraki oraz marchewkę. Dopraw warzywa cukrem, pieprzem i solą, wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z olejem i polej nim sałatkę. Dokładnie wymieszaj i podawaj.