Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z buraków sprawdzi się jako dodatek do codziennego obiadu lub lekka kolacja. Samo przygotowanie sałatki zajmie niewiele czasu, o ile odpowiednio wcześniej ugotujesz buraki. Aby przyspieszyć ten proces, użyj szybkowaru lub zalej buraki i marchewki wrzątkiem, a dla podkręcenia smaku – upiecz warzywa w piekarniku.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13231
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2573
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3725
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4721
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13231
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2573
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3725
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4721
Składniki
Pracę zacznij od ugotowania buraków i marchewek. Możesz to zrobić nawet dzień wcześniej. Włóż buraki i marchewki do garnka, zalej zimną lub gorącą wodą tak, aby całkowicie przykryć warzywa. Po zagotowaniu wody, gotuj je na średnim ogniu pod przykrywką około 45-70 minut. Sprawdź widelcem, czy warzywa są odpowiednio miękkie. Aby buraki miały ładniejszy kolor, dolej do wody sok z cytryny (1/2 łyżeczki na 1 litr wody). Warzywa odstaw do ostudzenia, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej.
Kapustę drobno poszatkuj, włóż do miski, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij sok i przełóż do drugiej miski. Do kapusty przełóż pokrojone buraki oraz marchewkę. Dopraw warzywa cukrem, pieprzem i solą, wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z olejem i polej nim sałatkę. Dokładnie wymieszaj i podawaj.