Pyszna, lekka, a zarazem pożywna sałatka z serem buratta, awokado, pomidorkami i pesto z rukoli. Pyszne, śmietankowe wnętrze buratty idealnie komponuje się tutaj ze smakiem słodkich pomidorków, kremowym awokado i wyrazistym pesto. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs :)
Sałatka z burattą, awokado i pesto
Składniki
Sałatka:
- 1 buratta (125 g)
- 2 garście rukoli
- 10 czerwonych pomidorków paprykowych
- 1/2 awokado Hass
- 1 łyżka soku z cytryny
Pesto:
- 2 garście rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
- sól morska świeżo zmielona (do smaku)
Dodatkowo:
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska świeżo zmielona (do smaku)
- świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smak)
Składniki
Sałatka:
- 1 buratta (125 g)
- 2 garście rukoli
- 10 czerwonych pomidorków paprykowych
- 1/2 awokado Hass
- 1 łyżka soku z cytryny
Pesto:
- 2 garście rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
- sól morska świeżo zmielona (do smaku)
Dodatkowo:
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska świeżo zmielona (do smaku)
- świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smak)

Etapy przygotowania
Pesto: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto utrzeć w moździerzu lub zblendować.

Sałatka: Burattę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, awokado na plasterki. Awokado skropić sokiem z cytryny. Na talerzu wyłożyć pesto, polać kremem balsamicznym, dodać rukolę, pomidorki, awokado i burettę. Polać oliwą i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 460
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 192

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2319
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 460
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 192

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2319



Składniki
- 1 buratta (125 g)
- 2 garście rukoli
- 10 czerwonych pomidorków paprykowych
- 1/2 awokado Hass
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 garście rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
- sól morska świeżo zmielona (do smaku)
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska świeżo zmielona (do smaku)
- świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smak)
Pesto: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto utrzeć w moździerzu lub zblendować.
Sałatka: Burattę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, awokado na plasterki. Awokado skropić sokiem z cytryny. Na talerzu wyłożyć pesto, polać kremem balsamicznym, dodać rukolę, pomidorki, awokado i burettę. Polać oliwą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pyszotka:)