Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burrata to jeden z moich ulubionych serów. Jest delikatna, aksamitna i kremowa. Można serwować ją w sałatkach, daniach makaronowych lub ze świeżym pieczywem. Dzisiaj zapraszam Was na prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę z burratą w roli głównej. Ten kremowy ser w towarzystwie rukoli, pomidorów, awokado, oliwek oraz sosu winegret tworzy proste, ale niezwykle pyszne połączenie. Sałatka świetnie sprawdzi sie jako przekąska, danie główne, a także drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 101
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 52
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 101
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 52
Składniki
Awokado obieramy, dzielimy na pół i kroimy na półplasterki. Oba pomidory kroimy w plastry. W miseczkach lub na talerzach układamy liście rukoli, oliwki oraz wcześniej pokrojone składniki. Na wierzchu układamy lekko ponacinany ser burrata (możemy go także pokroić w plastry).
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód, dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Wierzch możemy posypać czarnuszką, sezamem lub dodać do sałatki ulubione orzechy.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI W LUNCHBOXIE Jeśli sałatkę przygotowujecie w lunchboxie, to spakujcie osobno sos winegret (np. w małym słoiczku) i dodajcie do pozostałych składników dopiero przez konsumpcją.