Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na prostą, ale pyszną i pożywną sałatkę z kremowym i delikatnym serem burrata, pomidorkami koktajlowymi, kaparami oraz grillowanym kurczakiem. Całość otula lekki sos na bazie soku ze świeżych pomarańczy.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13548
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 881
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13548
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 881
Składniki
Sok wyciśnięty z pomarańczy wlewamy do małego słoiczka wraz z oliwą, octem jabłkowym, sosem sojowym i miodem. Zakręcamy nakrętkę i energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka kroimy w plastry, które oprószamy solą, pieprzem i oregano. Grillujemy je na wysmarowanej olejem patelni grillowej. Na talerze wykładamy liście rukoli oraz kawałki sałaty lodowej, pomidorki koktajlowe, kapary, kawałki burraty i kurczaka. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy ziarnami sezamu.
Ser burrata możemy podać także w całości, układając go na środku sałatki. Wtedy wybierzmy dwa sery o mniejszej gramaturze.