Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na sałatkę z cukinii na zimę. Sałatka ta idealnie pasuje do dań obiadowych i jako dodatek do grillowanych potraw. Jest ona łatwa w przygotowaniu a do tego niezwykle smaczna.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 128
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4831
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 115
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 128
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4831
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 115
Składniki
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i szatkujemy. Do poszatkowanej cukinii dodajemy drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę, natkę pietruszki, czosnek drobno pokrojony i sól. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godzinki żeby składniki się przeszły.
Do garnuszka wlewamy wodę, ocet winny, olej i cukier. Doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy) i odstawiamy do ostudzenia. Ostudzoną zalewę wlewamy do poszatkowanej cukinii. Przykrywamy szmatką i odstawiamy tym razem na 1 godzinkę. Przekładamy sałatkę do słoiczków i pasteryzujemy 15 - 20 min. na małym ogniu. Ostrożnie wyciągamy słoiczki z garnka, odwracamy do góry dnem i w takiej pozycji zostawiamy do ostudzenia.