Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna salatka z plaska zielona fasola, smazonymi ziemniakami i krewetkami, do tego lekka wocowa nutka w postacj gruszki i czerwonych porzeczek, wszystko zaokraglone duza iloscia swiezego kopru i miodowo-cytrynowym winegret. Niezwykla kompozycja smaków.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15749
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1486
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15749
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1486
Składniki
Oczyscic fasole i pokroic na male kawalki, gotowac w osolonej wodzie przez co najmniej 10 minut, a nastepnie namoczyc w lodowatej wodzie i odcedzic. Obrac ziemniaki i pokroic w drobna kostke. Ugotowac w osolonej wodzie, krótko oplukac i odcedzic. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc ziemniaki, az beda chrupiace. Na koniec dodac troche soli. Gruszke obrać i wydrazyc, a miazsz pokroic w kostke. Zerwac porzeczki z lodyg i umyc. Do fasoli dodac usmazone ziemniaki, gruszke i porzeczki. Usunac jelta z krewetek i przekroic wzdluz na pól. Rozgrzac oliwe z oliwek i smazyc krewetki przez 3-4 minuty wraz ze zmiazdzonym zabkiem czosnku i papryczka chili. Na koniec dodac troche soli i cukru.
Przygotowac winegret - wycisnac pomarancze, sok wymieszac z oliwa z oliwek, doprawic miodem, sokiem z cytryny, starta skórka z cytryny i kremem balsamicznym. Oczyścić i grubo pokroic nozyczkami koperek. Wszystkie przygotowane składniki przelozyc do duzej miski i wymieszac z winegret i koperkiem.
Do salatki pasuje doskonale chrupiaca kromka chleba z sadzonym jajkiem.