Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z fasolą, krewetkami i miodowo-cytrusowym winegret

Sałatka z fasolą, krewetkami i miodowo-cytrusowym winegret

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 6345

Dodano:

Odsłon: 81

Bardzo smaczna salatka z plaska zielona fasola, smazonymi ziemniakami i krewetkami, do tego lekka wocowa nutka w postacj gruszki i czerwonych porzeczek, wszystko zaokraglone duza iloscia swiezego kopru i miodowo-cytrynowym winegret. Niezwykla kompozycja smaków.

Składniki

  • 1 kg płaskiej fasoli tycznej
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 500 g krewetek bez skorupek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, cukier
  • 1 duża gruszka
  • 100 g czerwonych porzeczek
  • 1/2 pęczka koperku
  • MIODOWO - CYTRUSOWY WINEGRET:
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego kremu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z fasolą, krewetkami i miodowo-cytrusowym winegret

Przygotowanie

  1. Oczyscic fasole i pokroic na male kawalki, gotowac w osolonej wodzie przez co najmniej 10 minut, a nastepnie namoczyc w lodowatej wodzie i odcedzic.
    Obrac ziemniaki i pokroic w drobna kostke. Ugotowac w osolonej wodzie, krótko oplukac i odcedzic. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc ziemniaki, az beda chrupiace. Na koniec dodac troche soli.
    Gruszke obrać i wydrazyc, a miazsz pokroic w kostke. Zerwac porzeczki z lodyg i umyc.
    Do fasoli dodac usmazone ziemniaki, gruszke i porzeczki.
    Usunac jelta z krewetek i przekroic wzdluz na pól. Rozgrzac oliwe z oliwek i smazyc krewetki przez 3-4 minuty wraz ze zmiazdzonym zabkiem czosnku i papryczka chili. Na koniec dodac troche soli i cukru.

  2. Przygotowac winegret - wycisnac pomarancze, sok wymieszac z oliwa z oliwek, doprawic miodem, sokiem z cytryny, starta skórka z cytryny i kremem balsamicznym.
    Oczyścić i grubo pokroic nozyczkami koperek. Wszystkie przygotowane składniki przelozyc do duzej miski i wymieszac z winegret i koperkiem.

  3. Do salatki pasuje doskonale chrupiaca kromka chleba z sadzonym jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 31 sierpnia Musiało być naprawdę pysznie! Piękna kompozycja smaków.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 30 sierpnia Bardzo smakowite połączenie :)
Żałuję, że nie mogę jeść krewetek, bo sałatka pysznie się prezentuje :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 30 sierpnia Super sałatka. Biały krem balsamiczny? nie znam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 29 sierpnia Sałatka wygląda bardzo smakowicie:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń