Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na lekką i orzeźwiającą sałatkę z cukinii. Świetnie sprawdzi się i na grillu, i zamiast ziemniaków jako dodatek do letniego obiadu – genialnie smakuje na ciepło! Mocno cytrynowy dressing nadaje jej charakteru, ogórek, pomidor i zioła wprowadzającą nutę świeżości, kuskus dodaje całości struktury, a ta grillowana cukinia? Po prostu niebo w gębie.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3496
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2968
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 172
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3496
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2968
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 172
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Składniki
Przygotuj dressing. Do miseczki wlej sok z jednej dużej cytryny, dwie łyżki oliwy z oliwek, jedną łyżkę miodu i jedną łyżkę pasty tahini. Dodaj świeżo startą skórkę z jednej cytryny, ¼ łyżeczki ziela angielskiego w proszku i ¼ łyżeczki cynamonu. Dressing dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem i dodaj jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zawartość miseczki dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu.
Przygotuj świeże warzywa i zioła. Pomidorki pokrój na pół. ½ dużego ogórka szklarniowego przetnij wzdłuż i za pomocą łyżeczki pozbądź się wilgotnych pestek. Pokrój wydrążonego ogórka w około 0.5 cm kostkę. Pietruszkę, kolendrę i miętę drobno posiekaj.
Dwie średnie cukinie dokładnie umyj, odkrój pozostałości łodygi i pokrój pod lekkim skosem, w około 0.5 cm plastry. Przełóż je do dużej miski i dodaj do nich dwie łyżki oliwy z oliwek. Dopraw cukinie dwie solidnymi szczyptami soli i taką samą ilością mielonego, czarnego pieprzu. Zawartość miski wymieszaj, żeby oliwa pokryła każdą część warzyw, a przyprawy dokładnie się rozprowadziły.
Rozgrzej patelnię grillową, wyłóż na nią plastry cukinii i grilluj je po dwie minuty z każdej strony do uzyskania wyraźnych, przypieczonych śladów. Gotowe plastry cukinii zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Grillowanie przeprowadź w dwóch-trzech partiach.
W międzyczasie przyrządź kuskus według zaleceń producenta, używając gorącego bulionu warzywnego zamiast wody. Kaszę po przygotowaniu dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Zieloną cebulkę wrzuć do miski po cukinii. Dokładnie obtocz ją w tłuszczu, który pozostał na dnie. Cebulkę wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową i grilluj ją z każdej strony, po dwie minuty, do uzyskania wyraźnych pręg. Zdejmij cebulkę z patelni i przełóż ją na deskę do krojenia. Białe części pokrój w mniejsze, około dwucentymetrowe kawałki. Rozgałęzione części szczypioru pozostaw w całości i wykorzystaj do dekoracji sałatki.
Orzeszki pinii wrzuć na rozgrzaną patelnię i upraż, stale mieszając, przez około jedną, dwie minuty. Gotowe orzeszki pinii powinny nabrać pięknego złotego koloru i uwolnić orzechowy aromat. Odpowiednio uprażone orzeszki zdejmij z ognia i przełóż do osobnego naczynia.
Złóż sałatkę. Do dużej miski dodaj kuskus, pomidorki, ogórka, grillowaną cukinię, białe części zielonej cebulki i trzy solidne łyżki dressingu. Dorzuć około ¾ posiekanej pietruszki, dwie garście kolendry i taką samą ilość mięty. Zawartość miski delikatnie wymieszaj za pomocą dwóch łyżek do równego rozprowadzenia składników.
Po wymieszaniu składników przyozdób sałatkę zielonymi częściami cebulki, zwilż ją wszystko kilkoma łyżkami dressingu i posyp resztą siekanych ziół. Wierzch posyp prażonymi orzeszkami pinii. Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego!