Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki są zdrowe, sałatki są kolorowe, można je na różne sposoby przygotować, można po prostu w kuchni eksperymentować :) Ja taką sałatkę przygotowałam i ze smakiem się nią zajadałam. Była prosta, zaskakująca, smaczna i chrupiąca.
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 532
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 532
Składniki
Popcorn z kaszy gryczanej W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Jajka w koszulce: Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500 ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał nam wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko. Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na talerzach układamy po jednej garści rukoli, skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym, dookoła dodajemy kapary, chipsy pomidorowe, na środek układamy jajko w koszulce i całość posypujemy popcornem z kaszy gryczanej. Można doprawić pieprzem.
Chipsy – suszone pomidory: Składniki: (z jednego pomidora mamy ok. 4-6 chipsów) suszony czosnek w proszku lub w płatkach świeżo mielony, suszony lubczyk ogrodowy, cukier puder, duże pomidory czerwone. Przygotowanie: Pomidory myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy szypułki i kroimy w plastry. Pomidory posypujemy czosnkiem, rozkruszonym w palcach lubczykiem i cukrem pudrem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku. Mają być wciąż elastyczne, ale nie mokre, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach.