Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior romanesco, inaczej stożkowy, ma piękny zielony kolor i jest delikatniejszy w smaku od zwykłego białego kalafiora. Powiedziałabym, że ma lekko maślany smak. Ze względu na swój kolor znakomicie komponuje się kolorystycznie z innymi warzywami. Do tej sałatki użyłam włoskich pierożków z ciasta makaronowego - cappelletti. Są rozmiarem malutkie i fajnie sprawdzają się w sałatkach. Słodki smak składników przełamałam pomidorkami koktajlowymi i wyrazistym sosem balsamicznym.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2890
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2890
Składniki
Składniki sosu dobrze zmiksować z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Oczyszczony z liści kalafior podzielić na różyczki. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, wrzucić kalafior, gotować ok. 10 min, w zależności jaki stopień chrupkości chcecie uzyskać. Ugotowany kalafior zanurzyć na chwilę w lodowatej wodzie, odsączyć.
Wodę z garnka wylać, napełnić nową i ugotować pierożki wg. przepisu na opakowaniu. Delikatnie odsączyć z wody, odstawić do wystudzenia.
Cebulę pokroić w piórka, pomidorki na połówki, obrane jajka na ćwiartki.
Kalafior, cebulę, pierożki i pomidorki wymieszać delikatnie z połową sosu, wyłożyć na salaterkę, ułożyć cząstki jajek, posypać po wierzchu odrobiną pokruszonego sera feta i przyozdobić kiełkami rzodkiewki. Skropić sałatkę resztą sosu ewentualnie oprószyć solą i pieprzem.