Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka we włoskim stylu z kurczakiem, gruszką, serem z niebieską pleśnią i karmelizowanymi orzechami.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22639
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14968
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4742
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44810
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 656
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 706
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22639
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14968
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4742
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44810
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 656
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 706
Składniki
Do zrobienia orzechów będzie nam potrzebna nieprzywierająca patelnia z grubym dnem, silikonowe mieszadło i blacha wyłożona papierem do pieczenia. Na patelni podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści dodajemy masło i po chwili orzechy. Trzymamy na sporym ogniu i mieszamy silikonową łyżką, aby całe orzechy oblepiły się cukrem. Kiedy cukier lekko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelem, orzechy są gotowe. Nie należy trzymać ich na patelni za długo, bo zrobią się gorzkie. Orzechy od razu wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i rozdzielamy je. Po ostygnięciu można nakładać je do sałatki. Na zdjęciu jest podwójna porcja, z 60g orzechów. Tak przygotowane orzechy można przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Smażymy. Składniki na sos mieszamy. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, pomidory suszone w kostkę. Mieszamy z rukolą, kurczakiem i sosem, rozkładamy na dwa talerze. Na górze układamy drobno pokrojony ser i karmelizowane orzechy. Przed podaniem całość posypujemy mielonymi suszonymi pomidorami.