Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5453
Dodano: 06.03.2018
Odsłon: 1002
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowujemy sos:jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i bardzo drobno siekamy. Czosnek i cebulę również drobniutko siekamy. Jajko mieszamy/ rozcieramy z gęstą śmietaną i jogurtem naturalnym. Dodajemy cebulę i czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i odstawiamy.
Kaszę gryczaną /może być zarówno biała jak i prażona/ gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i odsączamy.
Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich zwiędłych liści i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości /ale nie rozgotowujemy jej/.
Na patelnię dajemy masło a następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażamy do miękkości i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy ugotowaną i odsączoną brukselkę i podsmażamy z pieczarkami 2-3 min.
Na talerzach układamy porcje kaszy a na niej brukselkę z pieczarkami i polewamy przygotowanym sosem i posypujemy natką - w tej wersji kasza i pieczarki mogą być ciepłe.
W innej wersji - kiedy wszystkie gotowane składniki będą zimne-sałatkę możemy tradycyjnie wymieszać.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

DomowaPiwniczka 06 marca 2018Zgłoś do usunięcia
brzmi pysznie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz