Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i brukselką

Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 523 Ocena: 3897

Dodano:

Odsłon: 904

Smaczna sałatka, która powstała z tego co pozostało po obiedzie:)

Składniki

  • kasza gryczana 1 woreczek
  • brukselka 30 dag
  • pieczarki 30 dag
  • masło 1 łyżka
  • natka pietruszki
  • sos:
  • jajko 1 szt
  • cebula mała 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • jogurt naturalny 125 ml
  • gęsta śmietana 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i brukselką

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy sos:jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i bardzo drobno siekamy. Czosnek i cebulę również drobniutko siekamy. Jajko mieszamy/ rozcieramy z gęstą śmietaną i jogurtem naturalnym. Dodajemy cebulę i czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i odstawiamy.
    Kaszę gryczaną /może być zarówno biała jak i prażona/ gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i odsączamy.
    Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich zwiędłych liści i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości /ale nie rozgotowujemy jej/.
    Na patelnię dajemy masło a następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażamy do miękkości i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy ugotowaną i odsączoną brukselkę i podsmażamy z pieczarkami 2-3 min.
    Na talerzach układamy porcje kaszy a na niej brukselkę z pieczarkami i polewamy przygotowanym sosem i posypujemy natką - w tej wersji kasza i pieczarki mogą być ciepłe.
    W innej wersji - kiedy wszystkie gotowane składniki będą zimne-sałatkę możemy tradycyjnie wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń