Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie, kolorowo i bardzo zdrowo - sałatka z kaszą jaglaną, pieczonym burakiem, jarmużem i szynką szwarcwaldzką. Idealna na pełnowartościowe śniadanie.
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4052
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 960
Polecam.
Odsłon: 372
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4052
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 960
Polecam.
Odsłon: 372
Składniki
Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w szklanym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach. Po 60 minutach najlepiej sprawdzić widelcem, czy burak jest miękki i w razie potrzemy dopiekać jeszcze 10 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obieramy, i kroimy buraki w kostkę. Buraki można upiec nawet dzień wcześniej przy okazji np. pieczenia ciasta czy obiadu. Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Przelewamy wrzątkiem, z potem zimną wodą. Plasterki szynki kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy buraki, kaszę, jarmuż i szynkę. Dodajemy olej, ocet, syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.