Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kozim serem i sosem malinowo-winogronowym

Sałatka z kozim serem i sosem malinowo-winogronowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 16497

Dodano:

Odsłon: 1319

Sałatka z pysznych składników. Czy smaczna ? Tylko zrób, nie pożałujesz :)

Składniki

  • 100 g winogron
  • 100 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g świeżych malin
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 mała cukinia
  • 150 g sera koziego
  • 50 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie świeży lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • mix sałat
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Winogrona umyłem, osuszyłem, przekroiłem na pół. W rondlu rozgrzałem miód, dodałem maliny, sok z jednej limonki, dusiłem, dodałem ocet i zagotowałem, aż płyn zredukował się do połowy. Rondel zdjąłem , schłodziłem do temperatury pokojowej. Dodałem musztardę, sok z drugiej limonki i czerwone wino. Powoli dolewałem oliwę stale mieszając, aż powstała emulsja. Na koniec dodałem pokrojony winogron.

    Kozi ser pokruszyłem na mniejsze kawałki. Cukinię pokroiłem w plastry grubości 1 cm. Zamarynowałem je w oliwie, soli i pieprzu. Usmażyłem na patelni gilowej z obu stron na złoty kolor, przełożyłem na talerzyk.
    Na patelni, na której smażyłem cukinię włożyłem pokrojone boczniaki, smażyłem przez chwilę, dolałem ocet balsamiczny i dusiłem, aż płyn odparował.

    Z chleba usunąłem skórkę, pokroiłem na kostkę 1 x 1 cm. Na patelni rozgrzałem oliwę, dodałem rozgnieciony czosnek, podsmażyłem na rumiane grzanki.

    Na półmisku rozłożyłem sałatę, na niej boczniaki, ser i cukinię. Udekorowałem świeżymi malinami. Polałem sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń