Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4559

Dodano:

Odsłon: 2521

Sałatka jest bardzo prosta, a składniki powszechnie dostępne. Dodatkowo generalnie większość z nas je lubi. Całość dopełnia lekko słodki sos. Idealna zarówno na przyjęcia, jaki po prostu na kolacje.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • różne rodzaje sałat i szpinak
  • puszka kukurydzy
  • ogórek szklarniowy
  • około 200 g sera typu feta
  • pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami)
  • ząbek czosnku
  • Marynata do kurczaka:
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • po łyżeczce: papryki słodkiej, papryki ostrej, czosnku granulowanego i curry
  • szczypta chilli
  • Pieprz
  • Sól
  • Sos musztrdowo-miodowy:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki ostrej musztardy
  • 1 duża łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie octu winnego)
  • po pół łyżeczki: suszonego majeranku i suszonego oregano
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym

Przygotowanie

  1. Kurczaka czyścimy z błonek i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy przyprawami i oliwą lub olejem. Proporcję przypraw możecie modyfikować w zależności od Waszego gustu. Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelce, aż mięso się zarumieni. Upieczonego kurczaka przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia. Patelni nie myjemy, bo będziemy smażyć na niej grzanki.

  2. Pieczywo kroimy w drobną kostkę. Smażymy je na patelce po kurczaku, dzięki temu nabiorą jego aromatu. Do smażonych grzanek dorzucamy rozgnieciony, nieołupiony ząbek czosnku. Co jakiś czas mieszamy grzanki, aby wysuszyły się równomiernie. Kiedy wszystkie będą chrupiące pozostawiamy je do wystudzenia.

  3. Ogórka myjemy, obieramy jeśli jest taka potrzeba i kroimy na plasterki. Kukurydzę dobrze odcedzamy. Ser kroimy w drobną kostkę.
    W dużej, najlepiej przeźroczystej misce układamy całą sałatę, następnie warstwę ogórka, kukurydzy i kurczaka. Mięso posypujemy serem.

  4. Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie tego sosu jest umieszczenie wszystkich produktów w słoiku. Następnie słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie kilka razy, aż składniki się połączą. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

    Bezpośrednio przed podaniem posypujemy grzankami, aby nie nawilgły.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń