Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wieczór we dwoje wyszła idealna, lekka - ale bardzo sycąca, smaczna, ale przede wszystkim nie wymagająca ( szczególnie dla mojego A., który w gotowaniu stawia swoje pierwsze kroki :) ), więc jej zrobienie poszło nam szybko i sprawnie :)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1213
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5737
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18327
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1213
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5737
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18327
Składniki
Piersi kurczaka oczyszczamy, obtaczamy w przyprawie gyros, posypujemy pieprzem i w całości smażymy na małym ogniu (ok 20 minut). Papryki kroimy na małe słupki i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, a pomidorki układamy na folii aluminiowej. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, posypujemy rozmarynem, a pomidory dodatkowo bazylią. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200*C z termoobiegiem przez 20 minut.
Składniki na sos dokładnie mieszamy - do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji (nie może być grudek). Lekko przestudzone mięso kroimy na 0,5 cm plastry. Na talerzu układamy sałatę dębową, masłową, posypujemy je roszponką i polewamy częścią sosu. Na sałaty wykładamy pokrojonego kurczaka, podpieczone pomidory i paprykę. Ser żółty kroimy w kostkę i posypujemy nim sałatkę. Na koniec całość polewamy sosem
zdj
zdj