Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kurczarkiem i grillowanymi warzywami

Sałatka z kurczarkiem i grillowanymi warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3915

Dodano:

Odsłon: 2481

Na wieczór we dwoje wyszła idealna, lekka - ale bardzo sycąca, smaczna, ale przede wszystkim nie wymagająca ( szczególnie dla mojego A., który w gotowaniu stawia swoje pierwsze kroki :) ), więc jej zrobienie poszło nam szybko i sprawnie :)

Składniki

  • 1/2 sałaty dębowej 1/2 sałaty masłowej 3 garści roszponki
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa gyros pieprz
  • po 1/2 papryki czerwonej, białej i zółtej garść pomidorków koktajlowych
  • 15 dag żółtego sera w 1 kawałku bazylia, rozmaryn
  • sos: 1/2 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki octu winnego sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka oczyszczamy, obtaczamy w przyprawie gyros, posypujemy pieprzem i w całości smażymy na małym ogniu (ok 20 minut). Papryki kroimy na małe słupki i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, a pomidorki układamy na folii aluminiowej. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, posypujemy rozmarynem, a pomidory dodatkowo bazylią. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200*C z termoobiegiem przez 20 minut.

  2. Składniki na sos dokładnie mieszamy - do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji (nie może być grudek). Lekko przestudzone mięso kroimy na 0,5 cm plastry. Na talerzu układamy sałatę dębową, masłową, posypujemy je roszponką i polewamy częścią sosu. Na sałaty wykładamy pokrojonego kurczaka, podpieczone pomidory i paprykę. Ser żółty kroimy w kostkę i posypujemy nim sałatkę. Na koniec całość polewamy sosem

  3. zdj

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 27 sierpnia 2014 Przepyszna, zdrowa i sycąca sałatka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń