Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kuskusem kalafiorowym

Sałatka z kuskusem kalafiorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 19543

Dodano:

Odsłon: 477

Zdrowa, smaczna i bogata w aromaty i składniki mineralne. Sałatkę pakujemy do pudełka jako drugie śniadanie do pracy, lub piknik.

Składniki

  • Kuskus z kalafiora : 1 spory kalafior, 1-1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • curry 1 łyżeczka, harissa 1/2-1 łyżeczli
  • pieprz cytrynowy , sól
  • woda ok. 4 łyżki
  • reszta : prażone orzechy i pestki słonecznika 5-6 łyżek
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 4 gałązki mięty
  • 3 -4 łyżki rodzynek
  • kardamon szczypta
  • cynamon szczypta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ew. sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z kuskusem kalafiorowym

Przygotowanie

  1. Kuskus z kalafiora.
    Kalafiora myjemy i osuszamy.
    Potem usuwamy głąba, dzielimy na różyczki i ew. usuwamy twarde końce.
    Partiami rozdrabniamy w malakserze na drobną kaszkę.
    Do szerokiego rondla, saganka lub patelni z pokrywką wlewamy wodę i doprowadzamy do zawrzenia.
    Dodajemy kalafiora, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3-4 minuty. Dobrze jest raz lub dwa razy przemieszać.
    Gdy kalafior będzie szklisty, dolewamy olej, dajemy przyprawy, mieszany i dusimy jeszcze 1-2 minuty.
    Studzimy i przechowujemy w lodówce.
    Kuskus mieszamy z resztą składników i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 czerwca Sister, widzę że u Ciebie ostatnio kalafior na topie ;) Pyszny przepis, podobnie, jak te wcześniejsze :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń