Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe liście, ostatnie pomidory i śliwki, mnogość dyni w sklepach sprawiają, że jesień da się spędzić miło i comfortowo ???? Comfort food – znacie to określenie? To wyrażenie określające potrawy, które jemy z prawdziwą przyjemnością, przy których, nie zastanawiamy się ile ma kalorii, jest nam z tym jedzonkiem dobrze i już. Jest pyszne, wprawia nas w dobry nastrój i nie chcemy przestać go jeść. Taka jest też sałatka na ciepło! Tak mi zasmakowała, że zrobiłam ją trzeci raz w ostatnim tygodniu! ;D Pełna aromatów – dyniowych, korzennych i orientalnych. To taka słodko-pikantna przyjemność, w sam raz na chłodne, październikowe wieczory. Przy niej nie trzeba się martwić o długi czas wykonywania, zdrowotność, witaminy – ona jest cudowna pod każdym względem! Wkładamy wszystko do piekarnika, robimy sobie herbatkę i po 20 minutach mamy pyszne i rozgrzewające danie! Spróbuj jej i Ty!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 302
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21810
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 302
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21810
Składniki
Pieczemy! Ale najpierw włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umyj dynię i pozbaw ją gniazda nasiennego (ziarna możemy wysuszyć i zjeść). Jeśli masz dynię hokkaido – pokroisz ją łatwo w kawałki szerokości 2 cm bez obierania. Z innych rodzajów dyni lepiej ściągnąć skórkę – ja robię to po pieczeniu, wtedy łatwo można ją usunąć bez większego trudu a pieczenie z nią nada aromatu! Każdy kawałek dyni natrzyj delikatnie oliwą, ułóż na blasze tworząc jedną warstwę.
Pomidorki umyj i jeśli masz je na gałązce – pozostaw je podczas pieczenia – również nadadzą cudownego aromatu. Połóż obok dyni. Główkę czosnku przekrój w jej górnej części, tak aby odsłonić pojedyncze ząbki, natrzyj górę oliwą. Połóż na blasze. Pozostały czosnek po przecięciu użyj do innych potraw. Piecz całość około 20 minut – do miękkości dyni. (Dynia hokkaido, którą uwielbiam piecze się w niecałe 15 – warto sprawdzić wcześniej).
Nerkowce poszatkuj z grubsza, kilka pozostaw w całości. Rozgrzej niedużą patelnię i wrzuć orzechy nerkowca, pestki dyni (chyba, że już masz prażone) oraz sezam na patelnię. Praż, mieszając od czasu do czasu przez 2-3 minuty. Odłóż do przestygnięcia.
Po wyjęciu z piekarnika oczyść dynię ze skórki (jeśli zostawiłeś ją podczas pieczenia), włóż do niedużej miski, dodaj upieczone pomidorki (bez gałązki) oraz upieczony czosnek wydobyty z łupinek – powinien wyjść łatwo po naciśnięciu z łupiny. Dodaj do tych składników uprażone pestki i orzechy, dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz oliwą (lub olejem z pestek dyni). Wymieszaj i zaserwuj!