Pomelo z powodzeniem można użyć jako składnik sałatki.
Sałatka z pomelo
Składniki
- 1 awokado
- opakowanie rukoli
- ser pleśniowy - lazur złoty 100 g
- garść pestek słonecznika
- prażone ziarna soi
- 10 - 12 szt pomidorków cherry
- sól , pieprz
- 1 szt pomelo
- Sos : 1/4 szklanki oleju z pestek winogrona
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2 łyżeczki bazylii
- szczypta soli
- pestki słonecznika
- orzechy sojowe
Składniki
- 1 awokado
- opakowanie rukoli
- ser pleśniowy - lazur złoty 100 g
- garść pestek słonecznika
- prażone ziarna soi
- 10 - 12 szt pomidorków cherry
- sól , pieprz
- 1 szt pomelo
- Sos : 1/4 szklanki oleju z pestek winogrona
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2 łyżeczki bazylii
- szczypta soli
- pestki słonecznika
- orzechy sojowe

Etapy przygotowania
Sos : ¼ szklanki oleju z pestek winogrona połączyłem z 2 łyżeczkami białego octu winnego, z jedną łyżeczką miodu, jedną łyżeczką pieprzu cytrynowego i dwoma łyżeczkami bazylii. Doprawiłem solą i odrobiną soku z cytryny.

Pomelo obrałem, podzieliłem na cząstki , usunąłem błony. Awokado po obraniu pokroiłem w kostkę. Pomidorki w ćwiartki, ser pleśniowy również. Na suchej patelni uprażyłem w międzyczasie ziarna słonecznika. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej pozostałe składniki sałatki, posypałem uprażonym słonecznikiem i orzechami soi. Doprawiłem solą i pieprzem. Całość polałem sosem.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 342
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 269
Ostatnio komentowane przepisy

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 342
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 269



Składniki
- 1 awokado
- opakowanie rukoli
- ser pleśniowy - lazur złoty 100 g
- garść pestek słonecznika
- prażone ziarna soi
- 10 - 12 szt pomidorków cherry
- sól , pieprz
- 1 szt pomelo
- Sos : 1/4 szklanki oleju z pestek winogrona
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2 łyżeczki bazylii
- szczypta soli
- pestki słonecznika
- orzechy sojowe
Sos : ¼ szklanki oleju z pestek winogrona połączyłem z 2 łyżeczkami białego octu winnego, z jedną łyżeczką miodu, jedną łyżeczką pieprzu cytrynowego i dwoma łyżeczkami bazylii. Doprawiłem solą i odrobiną soku z cytryny.
Pomelo obrałem, podzieliłem na cząstki , usunąłem błony. Awokado po obraniu pokroiłem w kostkę. Pomidorki w ćwiartki, ser pleśniowy również. Na suchej patelni uprażyłem w międzyczasie ziarna słonecznika. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej pozostałe składniki sałatki, posypałem uprażonym słonecznikiem i orzechami soi. Doprawiłem solą i pieprzem. Całość polałem sosem.
Bardzo smakowita sałatka :) Pycha! <3
Pysznie, zdrowo i świetnie :)