Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 5731
Dodano: 28.12.2014
Odsłon: 9168
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Z brokuła odcinam trzon a resztę możliwie drobno szatkuję. Poszatkowany brokuł wrzucam na kilka minut do gotującej się osolonej wody a gdy jest już al'dente cedzę go przelewając zimną wodą aby nie stracił koloru.
Pęczak płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam szklanką osolonej wody (1:2). Gotuję ok 20 minut na małym ogniu i również kiedy jest al'dente cedzę przelewając zimną wodą.
Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na maśle, pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam pieczarki do misy z brokułem i pęczakiem i wstępnie mieszam.
Z ugotowanych na twardo jaj wyciągam żółtka i tylko białko pokrojone w kosteczkę dodaję do reszty składników, dokładam łyżkę majonezu, sól, pieprz i mieszam dokładnie. Żółtkami dekoruję.
Sałatka mojego pomysłu a po degustacjach jest już zamówienie na imprezkę sylwestrową bo jest light'owa i bardzo smaczna.
Zdjęcia z kolejnych etapów przepisu do zobaczenia na :
http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/12/saatka-z-pomysem-i-winem.html
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)