Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biorąc się za tą sałatkę nie byłem pewny jak to się skończy, a że połączenie tych kilku składników okazało się strzałem w 10 to i przepis ląduje na blogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra.
Składniki
Z brokuła odcinam trzon a resztę możliwie drobno szatkuję. Poszatkowany brokuł wrzucam na kilka minut do gotującej się osolonej wody a gdy jest już al'dente cedzę go przelewając zimną wodą aby nie stracił koloru. Pęczak płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam szklanką osolonej wody (1:2). Gotuję ok 20 minut na małym ogniu i również kiedy jest al'dente cedzę przelewając zimną wodą. Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na maśle, pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam pieczarki do misy z brokułem i pęczakiem i wstępnie mieszam. Z ugotowanych na twardo jaj wyciągam żółtka i tylko białko pokrojone w kosteczkę dodaję do reszty składników, dokładam łyżkę majonezu, sól, pieprz i mieszam dokładnie. Żółtkami dekoruję. Sałatka mojego pomysłu a po degustacjach jest już zamówienie na imprezkę sylwestrową bo jest light'owa i bardzo smaczna. Zdjęcia z kolejnych etapów przepisu do zobaczenia na : http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/12/saatka-z-pomysem-i-winem.html