Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kapusty z marchewką to w polskiej kuchni standardowy dodatek do dań obiadowych. Prawdopodobnie właśnie takim bukietem warzyw zadowolisz podniebienia wielu członków twojej rodziny, którzy odwiedzą cię w święta. Szukasz odmiany, a jednocześnie nie chcesz zawieść oczekiwań krewnych? Rozwiązaniem może być sałatka z pora i ogórków kiszonych… a właściwie sałatka z kapusty z marchewką, do której powiew świeżości wnoszą ostry por i kwaskowy ogórek.
Składniki
Zdejmij zewnętrzne liście z kapusty i usuń głąb. Resztę poszatkuj drobno. Opłucz pora, odetnij ciemnozieloną część i korzenie. Resztę pokrój na cienkie plasterki (w sałatce powinny rozpaść się na krążki). Połącz warzywa w misce, posyp solą i odstaw na około pół godziny. Dzięki temu zabiegowi por i kapusta nieco zmiękną. Por jest ostry i wyrazisty, więc jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, przed posoleniem możesz przelać go na sitku wrzątkiem.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na tej samej grubości oczek zetrzyj ogórki. Połącz wszystkie warzywa w misce. W osobnym naczyniu połącz sok z cytryny z oliwą. Dodaj do warzyw i wymieszaj dokładnie. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw sałatkę z pora i ogórków kiszonych na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się „przegryzły”.