Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z porem na obiad to idealny dodatek do mięs duszonych lub smażonego drobiu. Ponadto jest to świetna przekąska do pracy lub na imprezę jako zakąska. Taka sałatka sprawdzi się także jako obiadowe danie wielkanocne. Jest to propozycja iście wiosenna, kolorowa, a przede wszystkim przepyszna. Na dodatek bardzo prosta do zrobienia. Taka sałatka będzie również idealnie pasować do dań z grilla, np., karkówki czy steków.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5984
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12826
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4577
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5984
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12826
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4577
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, jak do sałatki jarzynowej. Dzięki temu zachowają swój smak i będą się lepiej kroić. Odcedź i odstaw do przestudzenia. Następnie obierz i pokrój w kostkę. W międzyczasie odcedź kukurydzę z zalewy. Jajka ugotuj na twardo. Ogórki kiszone obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Pora opłucz i pokrój na drobno w piórka. Możesz go przelać wrzątkiem, dzięki czemu nie będzie aż taki ostry w smaku. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Jajka obierz i pokrój na drobną kosteczkę. W międzyczasie połącz kefir lub jogurt z majonezem. Dopraw do smaku solą, cukrem, musztardą i pieprzem. Do przygotowanej miski dodaj ziemniaki, ogórki, marchewkę, pora, jajka. Oblej wszystko przygotowaną mieszanką majonezu i kefiru bądź jogurtu. Całość wymieszaj i włóż do lodówki do schłodzenia. Podawaj z mięsem lub bezpośrednio jako przekąskę.