Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz czas na coś lekkiego, co dziś zrobiłam na szybko na obiad ze składników, które właściwie zawsze mam w lodówce. Według mnie pasuje do większości dań mięsnych, sprawdziła się też przy okazji rodzinnego grilla. Najlepiej smakuje w środku lata, z produktów sezonowych ale i tak ją robię przez cały rok.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10374
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5973
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12815
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4564
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10374
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5973
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12815
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4564
Składniki
Sałatę wysypać do dużej miski, jeśli jest myta, to nie musimy jej ponownie myć. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidory w ósemki. Jeśli używasz pomidorków koktajlowych, wystarczy przekroić na pół. Rzodkiewkę i marchewkę ścieramy na tarku o dużych oczkach. Ja dzisiaj nie miałam akurat kiełek w domu, ale proponuje właśnie je wykorzystać do sałatki, bo są bardziej wyraziste niż rzodkiewka, ale to sami oceńcie. na tym etapie możemy całość dodatkowo wymieszać, nie przejmujcie się, bo pomidory puszczą sok, ale to będzie fajne połączenie z sosem winegret, który właśnie teraz sobie przygotujemy. W małej miseczce łączymy ze sobą oliwę, sok z cytryny i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, ja to zawsze robię na świeżo, gdy sałatka jest już na talerzu.