Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 180

Dodano:

Odsłon: 4150

Teraz czas na coś lekkiego, co dziś zrobiłam na szybko na obiad ze składników, które właściwie zawsze mam w lodówce. Według mnie pasuje do większości dań mięsnych, sprawdziła się też przy okazji rodzinnego grilla. Najlepiej smakuje w środku lata, z produktów sezonowych ale i tak ją robię przez cały rok.

Składniki

  • 2 opakowania umytej rukoli (można też użyć mix sałat)
  • 2 duże pomidory lub pomidorki koktajlowe
  • 3-4 rzodkiewki lub kiełki z rzodkiewki
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sałatę wysypać do dużej miski, jeśli jest myta, to nie musimy jej ponownie myć. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidory w ósemki. Jeśli używasz pomidorków koktajlowych, wystarczy przekroić na pół. Rzodkiewkę i marchewkę ścieramy na tarku o dużych oczkach. Ja dzisiaj nie miałam akurat kiełek w domu, ale proponuje właśnie je wykorzystać do sałatki, bo są bardziej wyraziste niż rzodkiewka, ale to sami oceńcie. na tym etapie możemy całość dodatkowo wymieszać, nie przejmujcie się, bo pomidory puszczą sok, ale to będzie fajne połączenie z sosem winegret, który właśnie teraz sobie przygotujemy.

    W małej miseczce łączymy ze sobą oliwę, sok z cytryny i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, ja to zawsze robię na świeżo, gdy sałatka jest już na talerzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń