Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z rukoli na ciepło z gruszką, boczkiem i gorgonzolą

Sałatka  z rukoli na ciepło z gruszką, boczkiem i gorgonzolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 1521

Wykwintna i prosta w wykonaniu przekąska, ciekawe połączenie smaków.

Składniki

  • rukola 2 garście
  • 100g boczku w cienkich plastrach - ok. 6 plastrów
  • 1 gruszka dojrzała, ale jędrna
  • gorgonzola ok. 2 łyżek pokrojonych w kostkę
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z rukoli na ciepło z gruszką, boczkiem i gorgonzolą

Przygotowanie

  1. Rukolę umyj i osusz najlepiej w suszarce do sałat, lub ręcznikiem papierowym
    Rozłóż ją na dwóch talerzach
    Gruszkę obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki

  2. Na suchej patelni podsmaż całe plastry boczku tak, by były chrupiące.
    Zdejmij na talerz, by nieco przestygły - nie mogą być zbyt gorące, bo rukola nam zwiędnie.
    Na tej samej patelni , na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż kawałki gruszki tak by się przyrumieniła, ale nie była zbyt miękka

  3. Na rukoli ułóż nieco przestygnięte plastry boczku, dodaj kawałki gruszki, całość posyp gorgonzolą.

  4. Możesz ewentualnie nieco skropić octem balsamicznym, jeśli całość wydaje ci się za słodka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń