Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z rukoli, soczewicy i awokado

Sałatka z rukoli, soczewicy i awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49417

Dodano:

Odsłon: 188

Przepis na pyszną, sycącą a jednocześnie zdrową sałatkę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki

  • zielona soczewica (łuskana, połówki) 150 g
  • woda 250 ml
  • awokado 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • rukola 100 g
  • ser typu feta 150 g
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • dressing:
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno 4 łyżki
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z rukoli, soczewicy i awokado

Przygotowanie

  1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy mniej więcej 30 minut od momentu wrzenia. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę. Ugotowaną soczewicę odstawiamy do wystudzenia.

    Przygotowujemy dressing. To proste, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na niego przeznaczone.

    Rukolę myjemy, osączamy na sicie i mieszamy z dressingiem. Dodajemy wystudzoną soczewicę, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany drobno szczypiorek. Delikatnie mieszamy składniki.

    Awokado obieramy ze skórki, dzielimy na połówki i kroimy w plasterki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane awokado układamy na sałatce. Całość dekorujemy pokruszonym serem typu feta.

    Smacznego.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń