Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Polecam sałatkę nietypową, w smaku niebanalną i kolorową. Na liściach rukoli, mini jajeczka, pomidorki i mozzarella zostały poukładane, cebulowe pióra i cieniutkie plasterki z rzodkiewki dodane. Jednak to popcorn z kaszy gryczanej dodaje oryginalności, fajnego smaku i chrupkości. Do tej sałatki mini mozzarellę dodałam, ale w kształcie serc ją miałam, i miłosnego charakteru jej nadałam.
rondelek, metalowe małe sitko, papierowy ręcznik
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Składniki
Popcorn z kaszy gryczanej: Rada: żeby popcorn był chrupiący, należy przygotować go na samym końcu. W garnku rozgrzać olej (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć), w którym przygotowany będzie popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami po 1 łyżeczce) wsypać na sitko, włożyć do gorącego oleju na kilka sekund. Kiedy kasza będzie uprażona, przesypać na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Czynność powtórzyć z kolejną porcją kaszy, na końcu oprószyć solą.
Jajka ugotować, obrać i przekroić na połowę. Cebulę pokroić w pióra, rzodkiewki w bardzo cienkie plasterki, pomidorki i kulki mozzarelii na połowę. Na talerze nałożyć rukolę, liście sałaty, zieloną pietruszkę, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Dodać pomidorki, cebulę, mozzarellę, rzodkiewkę, jajka, posypać popcornem. Doprawić pieprzem do smaku.