Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Propozycja sycąca, sprawdzi się w roli przekąski na imprezowym stole, ale też jako lekki obiad czy kolacja. U nas najczęściej występuje w ramach kolacji i jeśli zostanie, pakuję do lunchboxa i mam wartościowy posiłek w pracy.
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 121
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 89
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3152
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 121
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 89
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3152
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i smażymy w przyprawie do gyrosa na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Ryż gotujemy na sypko, przekładamy do miski i zostawiamy do ostudzenia. Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, stale mieszając, aby równo się zrumienił i nie przypalił. Studzimy. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w paseczki lub kostkę. Ogórki także kroimy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy posiekany koperek, majonez, musztardę* i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem (ja lubię ostrzej) i solą, ponownie mieszamy. *musztarda sałatce nadaje ostrości i wyrazu, ale bez niej również świetnie smakuje. Równie dobrze sałatka smakuje z dodatkiem chrzanu ze słoika