Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka z sałaty rzymskiej jest luźną wariacją na temat sałatki Cezar. Świeża sałata, chrupiące grzanki i kremowy dressing to podstawa sukcesu tej lekkiej przekąski. Spróbuj wykonać tę sałatkę od podstaw samodzielnie, a zrezygnujesz z kupowania gotowych grzanek i sosów na rzecz tych domowych. Jeśli potrzebujesz pysznego śniadania, a wstajesz bardzo wcześnie, przygotuj składniki sałatki wieczorem, włóż do hermetycznego, szklanego pojemnika i wstaw do lodówki. Zmieszany sos umieść w oddzielnym pojemniku, a rano polej sałatkę dressingiem. Oszczędzisz czas, a przekąska zyska na świeżości.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Składniki
Umyj i porwij sałatkę, wrzuć od miski. Dodaj do nie pokruszony boczek. Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach. Rozgrzej masło na patelni i obsmaż z obu stron kromki chleba. Jeśli lubisz aromatyczne grzanki, wrzuć na patelnię ząbek czosnku i obsmaż go, by tłuszcz nabrał aromatu. Zdejmij czosnek z patelni i dopiero wtedy przygotuj chrupiące pieczywo. Włóż wszystkie składniki do miski.
Umieść wszystkie składniki sosu (poza parmezanem) do szklanki i szybko wymieszaj widelcem. Dodaj starty na drobnych oczkach ser i połącz z dressingiem. Polej sałatkę powstałym sosem i delikatnie przemieszaj. Sałatkę podawaj od razu.