Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na pożywne, szybkie danie, którym nakarmisz rodzinę lub przyjaciół – ta sałatka z szynką będzie dla ciebie idealna. Wystarczy tylko ugotować makaron, dorzucić kilka dodatków i wymieszać z sosem. Świetnie smakuje zaraz po przygotowaniu, ale też po schłodzeniu w lodówce.
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 119
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 103
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...
Odsłon: 327
Pożywny ryż z dodatkiem warzyw może stanowić dodatek do orientalnego lub swoj...
Odsłon: 198
Delikatne naleśniki wypełnione pełnym smaku farszem pieczarkowo-cebulkowym ob...
Odsłon: 3181
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 119
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 103
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...
Odsłon: 327
Pożywny ryż z dodatkiem warzyw może stanowić dodatek do orientalnego lub swoj...
Odsłon: 198
Delikatne naleśniki wypełnione pełnym smaku farszem pieczarkowo-cebulkowym ob...
Odsłon: 3181
Składniki
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź go i odstaw na durszlaku do ostygnięcia. Jeśli użyjesz wystudzonego makaronu, sałatka dłużej zachowa świeżość. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulkę i marynowane pieczarki. Możesz także wykorzystać świeże pieczarki, ugotować je i pokroić, choć sałatka będzie miała łagodniejszy smak. Szynkę pokrój w kostkę.
W misce umieść wszystkie przygotowane składniki. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym ponownie wymieszaj. Polej sałatkę sosem, wymieszaj i od razu podawaj. Dla zwiększenia świeżości tej przekąski posyp ją drobno posiekanym koperkiem. Sałatkę z szynką przechowuj pod przykryciem w lodówce, a przed ponownym podaniem jeszcze raz przemieszaj.