Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z truskawek i mozzarelli powstała trochę przypadkowo, gdy miałam w lodówce dwa opakowania mini mozzarelli i ani jednego pomidorka pod ręką. Bo chciałam przygotować sałatkę z mini-pomidorkami, ale własnych pomidorów jeszcze nie mamy. A ja, gapa, zapomniałam je kupić! Miałam przygotować tę sałatkę na małą imprezę grillową, więc szybko musiałam coś wymyślić. I wpadł mi do głowy pomysł, żeby słodkie pomidorki zastąpić równie słodkimi truskawkami, a następnie ta nieoczywista sałatka okazała się sukcesem na naszym grillu. Nie mogę obiecać, że to będzie ostatni truskawkowy wpis w tym roku, bo mamy wyjątkowo dużo owoców ze stosunkowo niewielkiej grządki, dzięki czemu mogę wreszcie wypróbować różne dziwne pomysły na truskawki.
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 779
Dzisiaj dla wielbicieli placków ziemniaczanych, proste , szybkie i smaczne pl...
Odsłon: 33
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 779
Dzisiaj dla wielbicieli placków ziemniaczanych, proste , szybkie i smaczne pl...
Odsłon: 33
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 89
Składniki
Przygotuj odpowiednio dużą miskę i włóż do niej odcedzone z zalewy mini mozzarelki, a następnie obrane truskawki. Moje były raczej małe, podobne wielkością do kulek sera. Większe owoce trzeba pokroić na połówki lub ćwiartki.
Do miski z truskawkami i mozzarellą dodaj pokrojone listki bazylii i sałaty.
Przygotuj słoik do mieszania sosu. Umieść w nim sok z cytryny lub limonki, a następnie miód,
marynowany zielony pieprz i sól.
Wymieszaj składniki, potrząsając zakręconym słoikiem jak shakerem. Mieszaj tak długo, aż rozpuści się sól.
Teraz dodaj do słoika tyle oliwy z oliwek, ile jest w słoiku poprzednich składników, tak mniej/więcej. Ponownie zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę, a w tym czasie sos się zemulguje.
Wlej sos do miski ze składnikami sałatki, a następnie wymieszaj delikatnie, lecz dokładnie.
Wbrew pozorom – to nie jest danie na słodko, choć z powodzeniem można je zjeść na deser.
Świetnie nadaje się na lunch do pracy (to idealna sałatka do pudełka, bo nie bardzo podchodzi wodą).
My jadamy ją na kolację, a nawet na obiad w upalny dzień, gdy nie chce się niczego gotować, a jednak coś dobrego by się zjadło.
No i oczywiście sałatka z truskawek i mozzarelli jest świetna na grillowe przyjęcie, gdzie jej smak zaskakuje nieświadomych biesiadników.
Dla mnie jest to przede wszystkim świetne danie na upały w truskawkowym sezonie. Myślę, że w przyszłości wypróbuję wariant z fetą i świeżą miętą, który powinien smakować dość podobnie do tej sałatki. Próbuj, testuj, odkrywaj nowe smaki i zachwycaj się tymi nowościami. Smacznego!