Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez ostatni tydzień testowałam smakowo różne gatunki kasz. W zeszły weekend kupiłam kaszę o egzotycznie brzmiącej nazwie Quinoa. Pierwszy raz jadłam ją w Berlinie i wówczas urzekł mnie jej oryginalny smak. Postanowiłam trochę poeksperymentować i wypróbować ją jako dodatek do kilku dań. Najprostszym z nich była sałatka z tuńczykiem. Quinoa jest bardzo sycąca, lekkostrawna a w duecie z tuńczykiem tworzy na prawdę pożywne i zdrowe danie. Po prostu idealne do pracy - odżywia ciało i ożywia umysł.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 39
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 104
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2819
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4181
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 39
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 104
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2819
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4181
Składniki
Kaszę Ouinoa przed gotowaniem należy opłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się skutecznie charakterystycznej goryczki. Gotujemy ją ok. 15-20 min. dopóki nie napęcznieje. Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tuńczyka, kukurydzę, groszek i fasolę odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Pomidory, paprykę oraz awokado kroimy w drobną kosteczkę.
Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, ręcznie lub przy pomocy specjalnego siteczka odsączamy z wody. Liście rwiemy na kawałki i układamy na środku talerza.
W osobnej misce łączymy ze sobą wszystkie warzywa z obiema kaszami i jogurtem. Mieszankę warzywną układamy na kawałkach sałaty.
Na wierzchu naszej sałatki układamy pieczone uprzednio krążki cukinii (doprawiłam je tylko pieprzem).
Na koniec dodajemy kawałki tuńczyka a całość posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!