Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez ostatni tydzień testowałam smakowo różne gatunki kasz. W zeszły weekend kupiłam kaszę o egzotycznie brzmiącej nazwie Quinoa. Pierwszy raz jadłam ją w Berlinie i wówczas urzekł mnie jej oryginalny smak. Postanowiłam trochę poeksperymentować i wypróbować ją jako dodatek do kilku dań. Najprostszym z nich była sałatka z tuńczykiem. Quinoa jest bardzo sycąca, lekkostrawna a w duecie z tuńczykiem tworzy na prawdę pożywne i zdrowe danie. Po prostu idealne do pracy - odżywia ciało i ożywia umysł.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3496
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4270
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74271
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3496
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4270
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74271
Składniki
Kaszę Ouinoa przed gotowaniem należy opłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się skutecznie charakterystycznej goryczki. Gotujemy ją ok. 15-20 min. dopóki nie napęcznieje. Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tuńczyka, kukurydzę, groszek i fasolę odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Pomidory, paprykę oraz awokado kroimy w drobną kosteczkę.
Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, ręcznie lub przy pomocy specjalnego siteczka odsączamy z wody. Liście rwiemy na kawałki i układamy na środku talerza.
W osobnej misce łączymy ze sobą wszystkie warzywa z obiema kaszami i jogurtem. Mieszankę warzywną układamy na kawałkach sałaty.
Na wierzchu naszej sałatki układamy pieczone uprzednio krążki cukinii (doprawiłam je tylko pieprzem).
Na koniec dodajemy kawałki tuńczyka a całość posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!