Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzień dobry! Mamy grudzień, a za oknem ponuro i zimno. Na taką pogodę jak dziś, proponuję zdrową, lekką i pożywną sałatkę pełną słonecznych kolorów :) Wyrazista rukola i pomidorki daktylowe doskonale komponują się ze słodkimi figami, wędzonym twarożkiem sojowym i delikatnymi w smaku jajkami przepiórczymi. Całość otula słodki sos winegret z dodatkiem miodu i octu z czerwonego wina.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15816
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1523
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15816
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1523
Składniki
Oliwę z oliwek łączymy z miodem i octem z czerwonego wina, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo z dodatkiem soli (wtedy nie pękną i będą się łatwiej obierać po ugotowaniu). Pomidorki daktylowe i jajka kroimy na pół, tofu w małą kostkę, a figi siekamy na mniejsze kawałki. Do wszystkich składników dodajemy listki rukoli. Sałatkę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret rosso.
Do sałatki możemy dodać także ulubione orzechy lub ziarna.
Sałatka idealnie nada się na pierwsze i drugie śniadanie, kolację lub posiłek do lunch boxa.