Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi

Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 950 Ocena: 25230

Dodano:

Odsłon: 4843

Dzień dobry! Mamy grudzień, a za oknem ponuro i zimno. Na taką pogodę jak dziś, proponuję zdrową, lekką i pożywną sałatkę pełną słonecznych kolorów :) Wyrazista rukola i pomidorki daktylowe doskonale komponują się ze słodkimi figami, wędzonym twarożkiem sojowym i delikatnymi w smaku jajkami przepiórczymi. Całość otula słodki sos winegret z dodatkiem miodu i octu z czerwonego wina.

Składniki

  • 50 g rukoli
  • 130 g pomidorków daktylowych
  • 100 g wędzonego tofu
  • 10 jaj przepiórczych
  • 6 suszonych fig
  • VINEGRET ROSSO:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 płaska łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oliwę z oliwek łączymy z miodem i octem z czerwonego wina, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

  2. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo z dodatkiem soli (wtedy nie pękną i będą się łatwiej obierać po ugotowaniu). Pomidorki daktylowe i jajka kroimy na pół, tofu w małą kostkę, a figi siekamy na mniejsze kawałki. Do wszystkich składników dodajemy listki rukoli. Sałatkę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret rosso.

  3. Do sałatki możemy dodać także ulubione orzechy lub ziarna.

  4. Sałatka idealnie nada się na pierwsze i drugie śniadanie, kolację lub posiłek do lunch boxa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 05 grudnia 2017 Pysznie się zapowiada. a tak na marginesie to jajek przepiórczych nie lubię obierać, brak mi do nich cierpliwości ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 grudnia 2017 Jak tylko zobaczyłem fotę, to wiedziałem, kto się za tym kryje xD

Z takimi składnikami, to sałatka smakuje nieziemsko, ale ... ja tu, o sałatce, a kto zje obiad, jak za bardzo się napatrzę ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń