Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z wołowiną w jabłkowym sosie balsamicznym

Sałatka z wołowiną w jabłkowym sosie balsamicznym

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1656

Dodano:

Odsłon: 4144

Idealne połączenie - smażona wołowina, kwaśne pomidory i słodki balsamiczny sos! polecam :)

Składniki

  • 300g wołowiny (u mnie łata),kilka suszonych pomidorów,
  • miks sałat (rukola, roszpunka,) 1/2 jabłka,
  • 3 łyżki migdałów w płatkach, 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki miodu, 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz, czosnek w proszku, dodatkowo: czerwony pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę kroimy w małe paski, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

    Smażymy z dwóch stron na odrobinie oleju rzepakowego.

    Jabłko obieramy, kroimy w małe kawałki.

    Do rondla wlewamy odrobinę wody, wrzucamy jabłko - podgrzewamy.

    Gdy jabłko zmięknie - dodajemy miód, olej i ocet - mieszamy.

    Wszystko przecieramy przez sitko lub miksujemy.

    Płatki migdałów wrzucamy na suchą patelnię, rumienimy.

    Pomidory kroimy w mniejsze kawałki.

    Wołowinę mieszamy z sosem balsamicznym.

    Na talerzu układamy sałatę, dodajemy pomidory, wołowinę i migdały.

    Polewamy pozostałym sosem i posypujemy czerwonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń