Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zapraszam na kaszę jęczmienną w sałatkowej odsłonie z kurkami i biało zielonymi kulkami, czyli mozzarellą i oliwkami. Dodatkowo z kiełkami koniczyny, bazylią i szczypiorkiem czosnkowym mieszamy i delikatnym smakowo olejem z Ostropestu polewamy. Pamiętać należy, że „zimno tłoczone” oleje na zimno tylko podajemy, bo w ten sposób ich właściwości zachowujemy.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1853
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14573
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19638
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1853
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14573
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19638
Składniki
Oczyszczone, osuszone kurki dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli mamy małe to pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Kaszę mieszamy z kurkami, dodajemy mozzarellę pokrojona na ćwiartki, oliwki, garść posiekanego szczypiorku i delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki i świeże listki bazylii. Tuż przed podaniem polewamy olejem z ostropestu. Rada: sałatkę można podawać na ciepło, tylko należy pamiętać, że olej dodajemy tylko do porcji, którą jemy, nie podgrzewamy już kaszy z olejem.