Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Zdrówko to zbilansowana porcja zdrowia – makro i mikroskładników, których nie powinno zabraknąć w diecie. Taką sałatkę możesz jeść jako pełnowartościowy posiłek, i to bez dodatku pieczywa.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1421
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 207
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1421
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 207
Składniki
Połącz składniki na dressing (czosnek – przeciśnięty przez praskę) w jednolity sos. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.
Opłucz filet z kurczaka, usuń ewentualne błonki, chrząstki. Zalej w garnku chłodną wodą. Lekko ją posól. Dołóż ziele angielskie i listek laurowy. Ugotuj mięso do miękkości (około 20 minut na średnim ogniu, licząc od chwili zagotowania się wody). Wyłów mięso z wywaru i ostudź. Wywar możesz wykorzystać jako bazę do zupy.
Oddzielnie ugotuj jajka na twardo – włóż do rondelka z zimną wodą i gotuj 8 minut od chwili, gdy zawrze. Przestudź i obierz.
Pokrój mięso na niewielkie kawałki. Jajka pokrój w kostkę. Przełóż do miski.
Usuń z papryk gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paski. Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Dodaj warzywa do miski (odłóż kilka pasków papryki do dekoracji). Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i połącz z dressingiem.
Przed podaniem udekoruj sałatkę paskami papryki i posiekaną natką pietruszki.