Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta letnia sałatka ze szparagami jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale także niesamowicie efektowna. Stanowi połączenie zielonych warzyw, a delikatny dodatek czerwieni pomidorów nadaje jej pięknego wyglądu. Wszystkie składniki są połączone ze sobą delikatnym dressingiem. Sałatka świetnie się sprawdzi na każdym grillu, ale także z powodzeniem możesz ją wziąć ze sobą do pracy czy szkoły.
Pełna smaku, aromatyczna, soczysta karkówka z dodatkiem dużej ilości warzyw t...
Odsłon: 162
Minestrone to zupa z sezonowych warzyw. O każdej porze roku jest pyszna. Najl...
Odsłon: 229
Plecam.
Odsłon: 3447
Pełna smaku, aromatyczna, soczysta karkówka z dodatkiem dużej ilości warzyw t...
Odsłon: 162
Minestrone to zupa z sezonowych warzyw. O każdej porze roku jest pyszna. Najl...
Odsłon: 229
Plecam.
Odsłon: 3447
Składniki
Cukinię pokrój w cienkie słupki i połóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Szparagi umyj i usuń ich zdrewniałe końce. Podziel ja na pół i połóż obok cukinii. Bardzo cienko posmaruj warzywa na blaszce oliwą z oliwek. Wstaw je do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i podpiecz je przez 20 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź. Oba rodzaje pomidorów oraz świeży bób sparz wrzącą wodą i obierz warzywa ze swoich skórek. Pomidory zielone pokrój w dużą kostkę, czerwone – w małą.
Natkę pietruszki drobno posiekaj. Wszystkie warzywa i zioła włóż do miski sałatkowej. Przygotuj dressing, mieszając w miseczce wszystkie składniki – w tym przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Gotowym sosem zalej sałatkę i całość delikatnie wymieszaj. Sałatkę ze szparagami podawaj w temperaturze pokojowej.