Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na pyszną sałatkę ziemniaczaną ze szparagami. Taka sałatka idealnie nadaje się na lekki obiad lub na grilla. Polecam przygotować, bo jest bardzo smaczna.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1121
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1254
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 450
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1121
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1254
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 450
Składniki
Ziemniaki gotuję w mundurkach, ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Ze szparagów odłamuję zdrewniałą końcówkę i kroję na mniejsze kawałki, główki szparagów odkładam osobno, dodam je pod koniec do gotowania. Do wody w której gotuję szparagi, dodaję dużą szczyptę soli i dużą szczyptę cukru. Do gotującej się wody wkładam szparagi i od momentu ponownego zagotowania, gotuję około 4 minut, następnie dodaję główki szparagów i jeszcze gotuję około 2 minut. Odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki obieram i kroję w półplasterki. Rzodkiewki również kroję w półplasterki. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno kroję. Dodaję do sałatki szparagi, roszponkę i przygotowuję sos. Do oliwy dodaję sok z cytryny, musztardę i doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam i dodaję do sałatki. Sałatkę dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa