Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-07-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Od jakiegoś czasu przepis na tę sałatkę krąży w sieci. Jest kolorowa i smaczna. Idealna na świąteczny stół.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Składniki
Ugotowane na twardo jajka oddzielić, czyli białka i żółtka osobno. Białka i żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, tak samo zetrzeć ser do innego naczynia. Szpinak posiekać. Do sera dodać 3 łyżki majonezu i szpinak, wymieszać. Do białek dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać. Rybę wyjąć z puszki, dodać 3 szczypty wędzonej papryki oraz odrobinę soli i pieprzu, rozgnieść na pastę. Na płaskim i najlepiej kwadratowym lub prostokątnym talerzu rozłożyć 8 krakersów jeden obok drugiego w dwóch rzędach. Na krakersy wyłożyć rybę, rozprowadzić ją po krakersach uważając aby krakersy się nie rozsunęły. Rybę przykryć kolejną warstwą krakersów i wyłożyć ser ze szpinakiem, rozsmarować i zakryć trzecią warstwą krakersów. Na nie wyłożyć białka, rozsmarować i posypać startym żółtkiem. Sałatkę wstawić do lodówki najlepiej na noc a przed podaniem posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.